Георги Тахов: Парите за т.нар. украинска помощ не са заложени в бюджета и ги няма в сметките на МЗХ

– Г-н министър, земеделските производители с нетърпение очакват т.нар. украинска помощ. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди 295 млн. лева финансов ресурс, а пък депутатите поискаха 320 млн. лева. Колко лева ще бъдат разпределени на земеделските производители, как и кога?

– Най-важният въпрос е „кога“. За да отговоря на въпроса ви, ще направя малка ретроспекция. Украинската помощ е подпомагане за ликвидност. Европейската комисия през 2022 година за първи път прецени необходимостта от подобно подпомагане и през регламент го включи като механизъм за страните-членки. Особеното е това, че правната норма за изплащане се случва през нотификация от ЕК, а парите идват изцяло от националния бюджет, понеже това се води държавна помощ. Тази държавна помощ е предназначена за два чувствителни сектора – животновъдство и растениевъдство. Тя беше изплатена през 2022 и 2023 година – в размер на 426 млн. лева – на два транша по 213 млн.лв. Тогава, на база правното основание на ЕК, помощта беше бюджетирана от МФ и парите бяха налични по план-сметката на ДФЗ, респ. на МЗХ като принципал на ДФЗ.
По-интересното е какво се случва през 2024 година.

Независимо, че към края на 2023 година ЕК даде право, заради продължаваща война в Украйна, на земеделските производители да се възползват от тази помощ, МФ не осигури тогава тези средства по сметките на ДФЗ за 2024 година. И изведнъж се получи един нон сенс – ЕК разрешава това да се случи, имаме практика през предходните две години, а през 2024-а парите ги няма, защото не са бюджетирани.

– Да ви разбирам, че тези пари, разрешени от ЕК за подпомогане на земеделците, не са били предвидени в бюджета, изготвен от Асен Василев.

– Да, той беше министър на финансите към онзи момент. Независимо, че имахме правната рамка и правното основание за изплащане на тези средства през 2024 година, когато беше отворена бюджетната процедура за бюджет 2024, тогавашният министър на финансите не осигури тези средства по план-сметката на ДФЗ.

– Защо?

– И аз все още търся отговор на този въпрос. Това доведе до големи сътресения в сектори „растениевъдство“ и „животновъдство“, а впоследствие се намеси и сектор „зърнопроизводство“. Стана така, че имаме правно основание, имаме съответната нотификация, но сумите, които е трябвало да бъдат осигурени, ги няма. И идва февруари 2024 година, почват протести на земеделците, които търсят това подпомагане (помним тракторите на Богров), парите обаче ги няма, и днес сме изправени пред кризисна ситуация.

– Защото на хората им е било обещано, че тези пари ще ги получат.

– Да, обещавано е, че парите ще им бъдат дадени, но тези пари ги няма по сметките на ДФЗ и МЗХ

– Излиза, че тогавашното правителство, на Николай Денков е излъгало земеделските производители.

– По-скоро е подценило ситуацията, като се е надявало, че през нов разчет и през преструктуриране на налични сметки за текуща година на ДФЗ ще успее да покрие нуждите. Това е абсолютно грешен подход като бюджетиране и финансиране! Спомняме си, през февруари 2024-а се подписа един меморандум между тогавашния министър-председател акад. Денков с представители на браншови организации с ясното съзнание от страна на изпълнителната власт, че парите ги няма.

– Какво говорите, министър Тахов? Премиерът Денков подписва документ със съзнанието, че съдържанието в него е лъжа! И със знанието, че няма да го изпълни!

– И се обещава да се плати и втори транш, който е темата към момента – ние нямаме бюджетиран първи транш, а говорим за изплащане на втори. Този втори транш създава огромно напрежение както в сектор „земеделние“, така и от политическа гледна точка.

– Този втори транш в размер на колко лева е?

– Този втори транш, който се очаква, по наши разчети трябва да бъде около 330 млн. лева.

– Откъде ще ги вземете?

– Към днешна дата нямам отговор на този въпрос. В четвъртък бях на изслушване в земеделската комисия и в комисията по бюджет и финанси – всички търсим варианти за решаването на този проблем, на към този момент аз лично нямам яснота откъде ще се намерят тези средства, понеже нямаме норма за актуализация на бюджета.

– Тогава ще ви дойдат отпред пред министреството отново комбайнерите и трактористите .

– Честно да ви кажа, аз заставам зад техните искания, защото никой не оспорва тяхната необходимост от това подпомагане – това първо. А второ, на тях това им е обещано. Още през февруари! С ясното съзнание, че тези пари ги няма в бюджета! А днес вече сме август месец и ние не знаем откъде да ги вземем тези пари.

– Какво ви остава? Да кажете – акад.Денков ви ги обеща, търсете ги от него! Или какво?

– И да им го кажем по този начин, това няма да реши проблемът. По-скоро трябва да търсим механизъм за изплащане на тази сума, която пък е пряко свързана със запазване на дефицита от 3%, заради хипотезата , че час по-скоро трябва да станем членове на Еврозоната. Но признавам, процесът ще се затрудни много. Тук не става въпрос за 10-15 милиона, а за 330 млн.лева, това е над четвърд милиард – много сериозна сума! Този въпрос трябва да бъде решен на политическо ниво, защото едно неразумно действие преди половин година, днес ни поставя в ситуация да нарушим бюджетното салдо, което би довело до сериозни негативи и за страната ни като цяло, и за целия бранш „земеделие“. Всичко това е обяснено на депутатите в парламента. По време на изслушването в бюджетна комисия беше и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, която категорично застана зад мен.

– А какво казаха предстаавители на ПП-ДБ, които са в тези тези комисии?

– Акад. Денков присъства на заседанието на бюджетната комисия, но се въздържа от изказвания по темата. Това, което се коментира от представителите на ПП-ДБ, беше, че тогава се е работело под натиск, за да се вземе това решение.

– Извинете, г-н министър, но това е абсолютна политическа безотговорност!

– Очаквам развитие по тази тема, защото ситуацията в момента е доста даматична.

 Ще успеете ли да компенсирате щетите на пострадалите от огнената стихия? Вие бяхте няколко пъти в Болярово, във Воден, в Харманли, обиколихте регионите. Видях как едва ли не хората ви плачат на рамото, изправени пред ужаса на изгорените си къщи, на изгорените си от мъката души, на унищожените си стада и поминък.

– Много точна метафора направихте. Да, там освен изгорени къщи, стопанства, поминък и бизнеси, се появи и болка, която е като на изгорели души. Постарах се да бъда навсякъде, буквално до вчера съм обиколил лично, и заедно с експерти на ДФЗ, всички региони, които са пострадали от това природно бедствие. Това, което видях, наистина е апокалиптично! Срещнах се със стотици земеделци и усетих човешката трагедия. Затова направих и правя към днешна дата всичко възможно помощта към тях да стигне своевременно. Защото знам, че помощта, които ние им дължим, е най-ценна, когато донесе своята принаден стойност. А това се случва, когато държавата реагира навреме и когато хората усетят подкрепата – институционалната държавна подкрепа.

 

Аз се бях ангажирал, че които са загубили стопанства и дълготрайни активи, ще започнем приоритетно с тях. В рамките само на три дни миналата седмица свикахме спешно УС на ДФЗ, изпратих екипи на терен – за описване на щетите и за предоставяне веднага на компенсациите. За 72 часа завършихме този процес – платихме на всички както в област Хасково, така и в област Ямбол. Това се случва са първи път. Хората, преживели трагедията, се почувстваха окуражени, понеже видяха подкрепата на държавата. Получихме много благодарности.

– С какво ви бръкна в душата онзи овчар с изгорялото стадо в Харманли, че извадихте веднага от личната си сметка 5000 лева и му ги предоставихте?

– Да, това го направих в същия ден, в който видях трагедията. Ще споделя нещо лично. Аз дойдох на позицията министър след като бях изпълнитеен директор на ДФЗ. Но аз идвам от сферата на бизнеса. Преди пет години бях изпаднал в днешната ситуация на този човек. Аз имах стопанство и претърпях пожар. Всичко ми изгоря.

– Моля?

– Всичко изгоря! Имах птицевъдно стопанство, наследено от баща ми, изграждано в последните 30 години. За миг стана пожар и цялата ферма изгоря. 40 000 животни! Сега, като отидох в Харманли и видях трагедията на този човек, видях себе си. Към днешна дата всичко съм възстановил и даже съм го надградил, но това, което тогава изживях, беше много драматично. В лицето на този млад мъж видях собствената си трагедия преди пет години. Това ме провокира да му помогна. Тогава аз тръгнах по свой собствен път да се изправя – не съм търсил кредити от банки или помощ от държавата, но беше много трудно. Затова реших да му помогна да се изправи. Обещах му бетон, дървен материал – това е в лично качество. И това ще е само началото на помощта, която ще му дам. Разбирам мъката му – случилото се води до пълен фалит, както беше при мен.

– Как се изправя човек след пълен фалит?

– Със силата на духа. Нашият бизнес е създаден от баща ми през 1997 година, бяхме едни от първите в страната. Тогава, след пожара, решаваща беше подкрепата от семейството и от приятели. Съсипан си, но се изправяш и продължаваш. Ако спреш – потъваш. Не съм от този тип хора. И към днешна дата, благодарение на Господ и на огромните ни усилия, фермата работи два пъти по-добре. Само за пет години възстановихме и надградихме бизнес, който е съграждан 30 години. Баща ми и до днес е жив и здрав и продължава да работи. Той е човекът, който движи целия бизнес.

– Видях много болка и в очите на лозари и винари, които протестираха заради наредбата на МФ за двойноото замерване на гроздето. Защо ги тормозите тези хора? Изискванията, които предявавате към тях, са абсурдни – как да имаш на полето интернет и айпад. Не може ли да ги облекчите?

– Това е норматив, който е въведен от Министерство на финансите. В лично и професионално качество, аз заставам зад тях, поради простата причина че, ние през цялото време говорим, че за да работи спокойно бизнесът, трябва да се намали административната тежест. А с тази наредба на МФ, която има своята обосновка за увеличение на приходите, но за съжаление това става чрез увеличене на административната тежест, ние просто ги съсипваме.

– Доколкото разбирам, тази наредба е направена от Асен Василев, докато той бе финансов министър, така ли?

– Точно така! Тя създава доста проблеми на земеделските производители – не само на лозарите, няма браш от сектор „земеделие“, който да изразява положително отношение към тази наредба. Нашето отношение, освен моето лично като подкрепа към бранша, е изразено и в позиция на МЗХ до МФ.

– Тази наредба на Асен Василев, която създава конфликтност, не може ли да бъде променена от сегашния министър на финансите?

– В момента текат такива процеси. Ако бъда поканен на разговор в МФ, ще изразя становището на различните сектори в бранша.

Източник: Епицентър

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини