В Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС се правят ред изменения

Появяват се нови занаяти на фермерските пазари

Промените засягат биологичното производство, контролиращите лица, фермерските пазари и занаятчиите, дори и ловците – запознайте се с тях и реагирайте до 2 септември т.г.

Законопроект за изменение на Закона за прилагане на общата организация на пазарите за земеделски продукти в ЕС създава обща рамка за биологичното производство, за да бъде обхванат целият процес и всички етапи от първичното производство до получаването на крайния продукт.

Вече се разграничават компетенциите и функциите на отделните органи, осъществяващи политиката и официалния контрол в биологичното производство и официалния контрол и защита интересите на потребителите на биологични продукти. Въвежда се нов мониторинг върху дейността на контролиращите лица в областта на биологичното производство и в областта на контрола за съответствие със спецификацията на земеделски продукти и храни със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер.

Регулира се достъпът до пазара на малките и местните производители на фермерски и занаятчийски храни и се осигурява контрол върху храните, предлагани на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни.

Със законопроекта се регламентира дейността на компетентното звено, което подпомага дейността на министъра в областта на биологичното производство.
Създава се институционализиран механизъм за формиране на политиката в тази област с участие на представители на всички заинтересовани страни – Консултативен съвет по биологично производство.

По отношение на компетентните органи за биологично производство, същите са определени съгласно изискването на новите еврорегламенти – те са министъра на земеделието и храните и БАБХ.

Предвид новото европейско законодателство за хетерогенния растителен репродуктивен материал за компетентен орган е определена Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Тя ще отговаря за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал от биологичен хетерогенен материал от конкретни родове или видове. ИАСАС още ще поддържа на интернет страницата си публичен списък на растителния репродуктивен материал от биологичен хетерогенен материал.

Със законопроекта се прецизират някои правомощия на компетентните органи – МЗХ, БАБХ, ИАСАС и контролиращите лица, за да се гарантира прилагането на унифицирани процедури при осъществяване на контрол в биологичното производство.

Прави се и изменение на регистрите, които МЗХ поддържа за целите на биологичното производство. Унифициран е подходът за достъп на операторите.

Допълва се наредбата по чл. 17 от Закона, като е предвидено тя да включва изискване за обмена на информация между органите, имащи компетенции в областта на биологичното производство. Ще включва и правила за определяне на лицата, които имат право на достъп до информацията в електронния регистър, средствата за идентификация и нивата на достъп.

В проекта е предвидена промяна при издаването на временно разрешение за дейност, предвидени са по-малко изисквания към заявителя за издаване на временно разрешение при неприключила процедура по преакредитация. Тази промяна се отнася и за контролиращите лица, които осъществяват контрол за съответствие със спецификацията на земеделски продукти и храни със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Юридическите лица ще могат да обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс отказ от издаване или отнемане от министъра на земеделието и храните на разрешение за контролна дейност в областта на биологичното производство и в областта на храни със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Обжалването няма да спира изпълнението на акта.

Само признати от министъра на земеделието организации на производители, групи на производители, асоциации на организациите на производители и междубраншови организации са допустими бенефициенти и по редица инвестиционни и неинвестиционни интервенции от Стратегическия план и по линия на ЕЗФРСР. С оглед допустимостта им по редица инвестиционни и неинвестиционни интервенции от Стратегическия план е необходимо условията и реда за признаването да бъдат законово уредени и впоследствие детайлизирани в подзаконови нормативни актове.
Законопроектът предвижда изменение във връзка със схемата за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа, която е един от инструментите на ОСП. За да се прилага схемата в България ще е необходимо разработване на национална стратегия, на чиято база да бъде създадена нормативна уредба, която да урежда прилагането на схемата и последващия административен контрол.
Поради значителния интерес към схемата, както от страна на образователните институции, така и на всички заинтересовани страни, разработването на тази стратегия следва да бъде ангажимент на най-висшия орган на изпълнителната власт в България – Министерския съвет.

Във връзка с изискванията, произтичащи от еврорегламента са прецизирани текстовете от Закона по отношение на информацията, подавана от първите изкупвачи на мляко и данните събирани за сектор месо и яйца.

За първи път със законопроекта се урежда и организацията и дейността на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни

Регламентирани са видовете пазари за търговия на дребно на фермерски и занаятчийски храни в зависимост от времетраенето им – постоянни, временни, или за определен ден или дни от седмицата.

Предвижда се на тях да се извършва продажба на дребно от производителите, като са определени изключенията, при които могат да се предлагат фермерски и занаятчийски храни, които не са произведени от лицата, които ги предлагат.

В проекта са определени изискванията към лицата, които предлагат фермерски и занаятчийски храни на дребно на фермерските пазари.

Определен е редът за разкриване на пазари за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни. Уреждат се правата и задълженията на организаторите на пазарите и редът за контрол.

Организаторът на пазара се задължава да осигури търговска площ и подходяща инфраструктура, съобразно изискванията за съхранение и предлагане на храните, подходящи условия за експлоатация на местата, обектите, частите от имоти, масите за сергийна търговия, както на съответните санитарни помещения; да осигури спазването на реда на пазара, предвиден в правилника за организацията и дейността на пазара, както и да осигури почистване. Въвежда се задължение на организатора на пазара да създава и поддържа база данни за всички лица, които предлагат фермерски и занаятчийски храни. Определят се контролните органи, които осъществяват контрол на фермерските пазари. Контролът по спазване на изискванията по отношение организацията и дейността за търговия на дребно ще се осъществява от упълномощени от кмета на съответната община, длъжностни лица от общинската администрация. Предвидени са административно-наказателни разпоредби при неспазване на разпоредбите.

С проекта за изменение и допълнение на Закона се изменя и Законът за занаятите – вече ще има и хранителни такива

В списъка на занаятите в приложение към закона се създава нова група занаяти – занаяти в областта на производството на храни и напитки.
Към признатите занаяти със Закона за занаятчийството се добавят следните занаяти в областта на производството на храни и напитки: хлебарство, ситничарство, сладкарство, шекерджийство, преработка на плодове и зеленчуци по традиционни рецепти, производство на месни и млечни продукти, колбасарство, мелничарство, пивоварство и приготвяне на малц, бозаджийство, приготвяне на безалкохолни и спиртни напитки, готварство.

Със заключителните разпоредби на законопроекта се прави едно изменение и на
Закона за лова и опазване на дивеча.

Създават се условия за лицата, които не са издържали изпита за придобиване право на лов в рамките на календарната година, в която са преминали курса за подготовка, да могат да се явят отново на изпит след преминаването на нов курс. Изменението е положителна мярка за кандидатите за ловци, защото ще им се предостави още една възможност в рамките на календарната година, в която се е провел техния курс за подготовка, да се явят и да придобият право на лов, при успешно полагане на изпита.
Проектът на решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС съдържа твърде разнопосочни промени. Те засягат много сектори и ресори.

Подложен е на обсъждане до 2 септември т.г. Така че е добре всички браншове да се запознаят с него и подготвят становища, ако имат такива.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини