Одитна мисия за верифициране на първите въглеродни сертификати на българската компания Carbonsafe

Осем участника в програмата за въглеродно земеделие на българската компания Carbonsafe приключиха първата си година в нея. Количествата въглерод, които почвите в техните стопанства са натрупали за една година, изминала след първата базова проба, вече са измерени с контролни проби и отчетени. Резултатите от количествата реално секвестиран въглерод в почвата са повече от впечатляващи и за тях Карбонсейф ще издаде първите си въглеродни сертификати. За да бъдат верифицирани те, преди да бъдат качени в регистър и изтъргувани, в България пристигна одиторски екип на водещата световна сертифицираща компания Earthood – лично водещият съдружник д-р Кавирадж Сингх заедно с неговия екип.

Продължилата 3 дни одитна мисия се проведе в офиса на Carbonsafe в Пловдив. За да гарантира достоверността на данните, екипът на Earthood извърши документална проверка за валидиране на проектите и верифициране на отстранените емисии парников газ от атмосферата, както и посещение на място в стопанствата за физическа проверка на полетата, участващи в програмата, среща със земеделските производители и изчистване на възникнали въпроси.

Докладът от одитната мисия, ще бъде публикуван на специализиран регистър. След процедурата по издаване на серийни номера на сертификатите за въглеродни кредити, всеки купувач ще може да проследи на регистъра по сигурен и прозрачен начин, реално отстранени емисии парников газ въглероден диоксид (СО2), без съмнения за зелено измиване.

След приключването на процедурите по регистрация, всички заинтересовани страни – продавачи и купувачи, ще имат възможност да търгуват помежду си сертификатите за въглеродни кредити. Във връзка с изискванията за публичност и избягване на двойно отчитане на данни, регистърът има роля да отчита пътя и актуалния статус на всеки кредит.

„В България сме, за да гарантираме, че въглеродните кредити, които се издават са реални и следват необходимите процедури, обясни д-р Сингх. Така те ще се ползват с доверие от страна на купувачите и ще имат висока цена, която да поощри фермерите за техните усилия в борбата с климатичните промени. Смело мога да твърдя от това, което видях, че въглеродните сертификати на Carbonsafe се издават по една от най-строгите процедури, която в същото време е консервативна и безспорна. И това ще ги направи много търсени на световните пазари. Прецизиран е всеки детайл на процеса, така че да е изключена всякаква възможност за грешки – волни или неволни. Това дава гаранция за безупречна прецизност на данните.

Светът върви към постигане на целите на Парижкото споразумение. ЕС е определил цел да стане въглеродно неутрален до 2050 г. Земеделието има голяма роля в постигането на тази цел. Затова аз лично смятам, че въглеродното земеделие има голям потенциал в България. Не само за подобряване на земеделските практики, но и за да се генерират въглеродни кредити, които ще помогнат на българските фермери да имат допълнителен доход“.

Чавдар Маринов, съдружник в Carbonsafe заяви: „С усилената работа на екипа на Carbonsafe и с помощта на реномирана световна одитираща компания като Earthood ще издадем първите български верифицирани висококачествени въглеродни кредити.  Българските земеделци вече ще могат да получават реални пари за участието си в програмата на Carbonsafe. Процесът на верификация ще гарантира, че сертификатите, които ще издаваме ще бъдат непоклатими в очите на регулаторните органи и неатакуеми по отношение на зеленото измиване. Това е опасност, за която земеделците трябва да внимават и нашият съвет е да се доверяват само на компании с безупречно име и надеждни методи на измерване.“

„Държим процедурите да бъдат спазени безкомпромисно до последния детайл, обясни агроном Христо Николов, основател и съдружник в Carbonsafe. Не можем да рискуваме никакви съмнения в нашата технология като най-консервативна и прецизна на пазара, което прави нашите въглеродни сертификати едни от най-скъпите“.

Процесът по верификация продължи с посещения в стопанствата на първите земеделци с измерени количества въглеродни кредити.

Earthood е глобален лидер в областта на верификация на въглеродни проекти с над 12 международни акредитации, притежава 5 глобални офиса – във Великобритания, Бразилия, Турция, Индия и др., както и екип от над 60 експерти и одитори, които контролират над 2 000 проекта за компенсиране на въглеродни емисии.

Carbonsafe е българската програма за въглеродно земеделие със собствена методология, която работи с един единствен консервативен и научнообоснован подход за количествено определяне на органичен почвен въглерод (SOC), който включва: агрономическа преценка за пригодност на земеделските стопанства, специален протокол за геореферирано почвено пробовземане с автоматична сонда в три дълбочини, лабораторен анализ на физикохимични показатели на почвените проби, посредством акредитирана лаборатория и изготвяне на индивидуална стратегия за прилагане на научнообосновани, добри земеделски и агролесовъдски практики, както и разработване на индивидуални технологични карти за въглеродно земеделие.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини