Животновъдите сами плащат пробите за чума по дребните преживни

По заповед на  шефа на БАБХ във връзка с влошената епизоотична обстановка в съседните ни държави Румъния и Гърция заради чума по дребните преживни животни, директорите на областните дирекции на агенцията трябва да са  организирали областни и общински епизоотични комисии.

Комисиите са задъжени да набележат мерки за недопускане на проникване на заболяването на територията на България.

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни.  Придвижване на овце и кози на територията на страната за клане трябва да се осъществява само след извършен клиничен преглед, за който се съставя контролен лист по образец.

Придвижването за доотглеждане, вкл. и на мъжки разплодни животни, използвани през случната кампания, също да се осъществява само след извършен клиничен преглед, за който също се съставя контролен лист, както и извършени лабораторни изследвания за наличието на вируса – с отрицателен резултат.

Пробите трябва да се вземат и изпращат за изследване от районния ветеринарен лекар, който обслужва животновъдния обект.

Пробите са за сметка на собствениците на животните

Проби не е задължително да се вземат само при придвижването на животни на един и същи собственик между регистрирани негови животновъдни обекти, както и при придвижване между регистрирани животновъдни обекти в рамките на едно населено място.

Областните ветеринарни лекари, контролиращи месодобивните предприятия, които извършват клане на дребни преживни трябва да уведомяват централното управление на БАБХ 24 часа преди клането.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини