Живко Живков: Докато съм начело на „Ел Би Булгарикум“, ще работим само с висококачествено сурово българско мляко

Поради големия дефицит на сурово мляко, предприятието работи с десетина български ферми. От тях четири са големите, а другите са малки, местни ферми. Директорът обясни, че дефицитът на мляко е заради сушата, която се отразява на млеконадоя, както и заради пожарите в южната част на България, които засегнаха и фермерите най-общо. Той обобщи, че това няма как да не се отрази върху изкупната цена на млякото. В момента тя варира от 85-90 стотинки за литър до 1 – 1,15 лева на места за големите млекопроизводители.

В момента държавното предприятие има сключени договори с девет търговски вериги и преговаря с една от най-големите вериги в България. „Предоговорил съм и стар договор с друга голяма верига“, допълни Живков. Той сподели, че неговата задача като ръководител е да увеличи капацитета на производство, защото наличните мощности в момента ограничават стремежа на ръководството да завладее повсеместно щандовете на всички вериги. До края на годината предстои да бъде изготвена нова бизнес програма на дружеството за следващите две години, в която ще бъдат разчетени допълнителни

инвестиции в нови производствени мощности

Живков посочи, че последното обновяване на базата във Видин е било през 2018 година и то основно в посока подобряване на условията на труд за работещите. „Желанието ми е освен служителите, и работниците да бъдат добре материално осигурени, да увеличим сегашните 450-500 тона преработено мляко, от които минимум 300-350 тона са за производството на кисело мляко, айрян и пастьоризирано прясно мляко, с проценти повече“, сподели той и допълни, че в плановете е и разкриването на още една производствена база близо до София.

В момента

изкупната цена на суровото мляко е висока

което е сред причините да няма очакване, че цените на продукцията на „Ел Би Булгарикум“ ще спаднат, смята изпълнителният директор. Същевременно той посочи, че вероятно веригите избягват шоковото намаляване или увеличение на цените на предлаганите продукти, поради което и цените на „Ел Би Булгарикум“ са константни от началото на годината. Във връзка с дефицита на сурово мляко и евентуалното увеличение на цените на крайния продукт Живков каза, че „търговската логика предвещава такова нещо“, но допълни, че „в крайна сметка покупателната способност на гражданите също е много важна“.

Според изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“

няма забавяне по проекта с „Мейджи“

за съвместен научно-изследователски център в София. Към момента с колеги от различни институции работим по конструирането на окончателен договор, очаквайки в средата на септември в България да пристигнат представители на японската компания, за да обсъдим един коректен и от взаимен интерес контракт, развиващ науката в „Ел Би Булгарикум“, каза още изпълнителният директор на компанията и уточни, че този документ няма общо с лицензионните договори с японската компания. Идеята е в бъдещия център да се разработват нови, полезни за човека щамове, като тя ще се реализира под формата на партньорство между България и Япония, обясни Живков.

Ел Би Булгарикум“ регистрира ръст на печалбата за първите шест месеца на 2024 г. спрямо първите шест месеца на предходната година. Държавната млекопреработвателна компания отчита и увеличение на приходите от директна продажба. Това коментира изпълнителният директор на предприятието Живко Живков в интервю.

Пред агенцията той уточни, че през миналия месец компанията регистрира

най-силните продажби на кисело мляко

на месечна база от пет години насам, както и двоен скок на продажбите на пробиотичния айрян. Този уникален за пазара в България продукт се превръща в хит в горещите месеци, каза Живков и допълни, че същото се отнася и за 4,5-процентовото пробиотично мляко с марката „Ел Би Булгарикум“. По данни на компанията то заема челни позиции в продажбата на свежи млека в мрежата на всички търговски вериги и фирмени магазини на дружеството.

В производствената база на предприятието няма залежала продукция и произведената стока се пласира по график, категоричен беше изпълнителният директор. Той коментира, че технологичното време за зреене на твърдите сирена и кашкавали не е процес, който може да бъде определен като залежаване. Изпълнителният директор обясни и че на този етап не планира да прави одит на евентуални нерегламентирани и неправомерни действия от предишното ръководство.

До края на годината се очаква

ново увеличение, с до 20%, на заплатите

на работещите в „Ел Би Булгарикум“, потвърди Живко Живков.

„В момента средната заплата на заетите в производствената база на дружеството във Видин, с включени към нея осигуровки и материални придобивки, считам, че надвишава тази за града“, коментира той. Директорът припомни, че 20 дни след встъпването му в длъжност, заплатите на всички заети в производството и в Научно-изследователския център на дружеството са били увеличени с 10 на сто със задна дата от месец май. „Изключих, по моя собствена преценка, администрацията на „Ел Би Булгарикум“, каза Живков. Работещите са информирани, че след анализ на реализирания оборот, съобразно естеството, качеството и количеството на свършената работа, през септември отново ще има разговори за ново увеличение на възнаграждения. „Поетапно, според показаните резултати, които и в момента са добри, ние ще увеличим и с 5, и с 10, и дори с 20 процента, в крайна сметка министърът на икономиката и индустрията обеща до 30 на сто“, обясни изпълнителният директор и допълни, че е реалистично това да стане до края на годината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини