Направена е промяна в забраната за косене

Министерството на земеделието и храните издаде заповед за забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли 2024 г. до 18 август 2024 г. с цел предотвратяване на пожари. С нова Заповед на министъра на земеделието и храните от днес и промяна в текста на първоначалната Заповед, се въвежда промяна, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа.

С тази промяна се дава възможност на стопаните да извършват дейности по косене и почистване на храсти в часовете, извън посочения часови диапазон.

Забраната за косене на тревата по т. 1 не се отнася за площи в защитени зони Натура 2000, в случай, че се извършва ръчно или с косачки за бавно косене от центъра към периферията или от единия край на площта към другия с ниска скорост, при спазване на въведените забрани в обнародваните в „Държавен вестник“ заповеди на министъра на околната среда и водите, издадени на основание чл. 12, ал. 6 от Закона за биологичното разнообразие, с които се обявяват съответните защитени зони и планове за управление на защитените територии.

При неспазване на забраната ще се налагат глоби или имуществени санкции съгласно Закона за защита при бедствия. Директорите на областните дирекции „Земеделие“ са упълномощени да съставят актовете за административни нарушения.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини