Киселото мляко и сиренето за деца и ученици вече трябва да са със защитено наименование за произход /ЗНП/

С изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно в училищата и детските заведения, се правят сериозни  изменения.

Предвижда се  киселото мляко и сиренето, които се предлагат там да бъдат със ЗНП „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“.

Причината е, че производството на продуктите със ЗНП се извършва при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми. И така ще се осигури предлагане сертифицирани храни с гарантирано високо качество, съгласно спецификациите им. При тях се предвижда тези продукти да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в България.

При ЗНП всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство. По този  начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители.

Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор, предприели действия за производство на ЗНП „Българско кисело мляко“ са 20. Част от тях вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор, предприели действия за производство на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ пък са 19. Някои от тях също вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

В проекта е предвидено, че в детските заведения, училищните столове и обектите на територията на училищата и на детските заведения може да продължи да се предлага кисело мляко, произведено в съответствие със стандарт БДС 12:2010 и сирене, произведено в съответствие със стандарт БДС 15:2010, но до изчерпване на количествата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини