Според новата национална програма за контрол на вредители по лозата ще се подпомагат разходите за препарати до 600 лв/ха с ДДС

Министърът на земеделието и храните одобри Национална програма от мерки за предотвратяване разпространението и контрол на вредители по лозата, по заповед от октомври м.г.

В продължение на 9 месеца я разработва работна група от експерти и инспектори по растителна защита към БАБХ, и с участието на учени от Института по лозарство и винарство в Плевен,  Аграрния университет в Пловдив, Агрономическия факултет при Лесотехнически университет в София. Участваха и  експерти от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Целта й е да се ограничи разпространението на определени болести и неприятели.

Разработена е Схема на държавна помощ за  компенсиране разходите на земеделски стопани по изпълнение на мерките за предотвратяване на  разпространението и контрола на вредителите.

Помощта ще се предоставя на земеделските стопани за компенсиране на част от разходите за закупуване на продукти за растителна защита.

Ще се подпомагат до 100 %  разходите на земеделските стопани за купуване на продукти за растителна защита, но до 600 лв./ха, с включен ДДС.

Бюджетът на помощта за 2024 г. е до 5 000 000 лв.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини