Благоприятното време се запазва в САЩ и Канада, а Черноморският регион страда от липса на валежи

В царевичния пояс на САЩ времето е благоприятно за наливане на царевица и соя с периодични дъждове и нормални температури. Зимната пшеница е почти събрана. Сухото време през следващата седмица ще ускори прибирането на пролетната пшеница, а през уикенда циклонът ще донесе благоприятни дъждове за посевите.

Преди публикуването на доклада на USDA през август експертите повишават оценките си за добивите от соя и царевица поради благоприятните метеорологични условия.

В прериите на Канада, след юлска гореща вълна и суша, циклонът тази седмица донесе дъжд и застудяване, което ще намали стреса върху реколтата от рапица, пролетна пшеница, соя и царевица. В някои райони на Саскачеван са възможни студове. Следващата седмица температурите ще се повишат и ще преминат дъждове, което ще допринесе за наливането на пролетна пшеница и рапица.

От запад на изток в Европа премина фронт с проливни дъждове. По-голямата част от валежите паднаха в северозападните райони, които страдаха от излишък на влага. Забавянето на прибирането на реколтата във Франция и Германия намалява реколтата (във Франция тя ще бъде най-малката от 1983 г. насам), затова експертите понижават прогнозите за производството на пшеница, царевица и слънчоглед в ЕС. Следващата седмица температурите в Европа ще се повишат и интензивността на валежите ще намалее, но на юг това ще увеличи стреса върху пролетните култури.

Циклон от Европа донесе дъждове в Черноморския регион, но югоизточната част на Украйна и югозападната част на Руската федерация няма да получат достатъчно влага. Площите със соя, слънчоглед и царевица продължават да изсъхват, така че прогнозите за реколтата намаляват.

В западната и централната част на Украйна вали дъжд, което ще позволи сеитбата на зимна рапица.

В Аржентина тази седмица фронтът донесе неравномерни дъждове и застудяване. Площите със зимна пшеница се нуждаят от повече влага, но по-ниските температури ще намалят стреса върху растенията. Реколтата от царевица е почти събрана, което увеличава предлагането на световния пазар.

 

По-голямата част от Австралия ще претърпи дъжд тази и следващата седмица, благоприятни за зимните култури от пшеница, ечемик и рапица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини