Полезно: Как точно се изчислява отстъпката на акциза върху газьола за фермерите

Вече софтуер помага за вкарване на данните

Според методиката за определяне на индивидуалните годишни квоти за помощ под формата на отстъпка на акциза върху газьола се взимат предвид основните технологични процеси, застъпени при отглеждането на селскостопанските култури и животни.

Ще се прилага модел, при който земеделските стопани декларират площите, които обработват със съответния вид култура, и броя и вида на животните.

Заявленията ще се подават в общинските служби по земеделие, те съдържат два вида информация – едната се попълва автоматично от софтуер, другата се набира ръчно от операторите в  ОСЗ

Видът и площите на културите, съответно видът и броят на животните, се попълват в заявлението автоматично от софтуера.

Внимание! Информацията за броя на видовете и категориите животни, които не попадат в обхвата на интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите за животни, се въвежда ръчно от оператора в ОСЗ и се взима от анкетния формуляр на земеделския стопанин.

Наличието на регистриран животновъден обект  ще се проверява Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Операторът в ОСЗ, който приема заявлението, ще зарежда в системата опис на фактурите под формата на файл, с предварително зададен формат.

Количеството газьол ще се изчислява автоматично от системата като сбор от литрите, въведени с файла

Максимално допустимото количество газьол на всеки земеделски стопанин, за което се възстановява част от стойността на акциза, ще се изчислява автоматично от софтуера – модула в ИСАК, на базата на площи и животни, съгласно подаденото заявление, и разходните норми.

За установяване на максимално допустимото за подпомагане количество газьол за всеки земеделски стопанин

ще се работи в определена последователност

В растениевъдството тази последователност включва следните стъпки: прави се справка в приложение, в което културите са изброени в колона, взима се разходната норма за 1 хектар (ха) площ от  колона от таблицата.

Например:

Ако за обработката на 1 хектар с ръж този показател е 76,60 л/ха, за отглеждане на 10 ха ръж при годишна разходна норма от 76,60 л/ха, общият обем гориво, изразходен през годината за тази дейност, ще възлиза на 766,00 литра. Този обем гориво представлява максималното допустимо за подпомагане количество газьол на земеделския стопанин.

В животновъдството се установява към кой ред от таблицата по приложението спадат декларираните видове животни, след което се прави справка с колоната, показваща разходната норма за газьол.

Когато земеделският стопанин отглежда повече от един вид култури и/или животни, получените литри за всеки един вид култура и/или животни се сумират и за всеки земеделски стопанин се определя индивидуална годишна квота в литри.

За определянето на квотата на стопанин се взима предвид само количеството газьол от фактури, фигуриращи в дневниците за продажби на съответните доставчици след проверка на Националната агенция за приходите

 Ако количеството закупено гориво (по фактури) е по-малко от максимално допустимото за подпомагане количество газьол, индивидуалната годишна квота приема стойността на количеството закупено гориво.

Ако количеството закупено гориво (по фактури) е по-голямо от максимално допустимото за подпомагане количество газьол, индивидуалната годишна квота приема стойността на максимално допустимото за подпомагане количество газьол.

Какви са някои от определените разходни норми на гориво

Например за култури със слята повърхност средният разход на гориво е определен на 76,6 л/ха, за окопни – 81,4 л/ха, за зърнено-бобови – 57,4 л/ха, за фуражни – 42,2 /ха, за зеленчукови и овощни култури – 157 л/ха , за площи с угари – 29 лв/ха.

При животните за млечни и месодайни крави – 99,50 л/ЖЕ, при овце майки – 14,90 л/ЖЕ, при биволици – 99,50 л/ЖЕ.

А всички останали разходни норми могат да се видят в таблиците към приложението.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини