От какво зависи маслеността на слънчогледа

Вече започна жътвата на слънчоглед в страната. По традиция по това време започват разговорите за неговата масленост и изкупна цена. От какво все пак зависи маслеността на слънчогледа, потърсихме професионалното мнение на агр. Димитър Витковски, председател на Националната асоциация на професионалните агрономи в България.

Слънчогледът е култура на дългия ден. Затова не е пропоръчително да се сее рано. През февруари денят е къс. Освен влагата, тоест регулярни валежи,  хранене, тоест торове и технологии, справяне с плевели, болести и неприятели слънчогледът  в последния етап от своето развитие  изисква и нещо доста интересно – една специфична промяна в температурите от дневния цикъл. А по-точно – топло, дори горещо през деня и хладни нощи. Състояние, характерно за късното лято и началото на есента. Защото натрупването на масла в семето не е случайно хрумване на природата, а механизъм за оцеляване на вида слънчоглед Heliantus anus. Тези температури напомнят на растенията, че наближава зимата и семена с  високо съдържание на масла са устойчиви на отрицателни температури  и запазват своята жизненост.

През годините е имало ситуации в които фермерите са имали проблеми с ниска масленост на продукцията и от там – нейното реализиране. И това не винаги е зависело от това дали годината е суха или влажна. Вегетационният период на всички култури зависи от температурната сума, натрупана през вегетацията, като по данни на семенарски компании за слънчогледа ранните сортове имат около 115 дни вегетация. Април, май, юни и юли  по 30 дни е равно на 120 дни.

Има тънкости в отглеждането на слънчогледа. Може би е добра идея маслопреработвателите, направили инвестиции за 4 милиона тона слънчоглед,  при положение, че у нас се добиват само 2 милиона тона,  да направят инвестиция в създаване на специалисти, които да гарантират 2 милиона тона продукция с висока масленост.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини