Пишем нова климатична история – за пръв път царевица се жъне преди да сме прибрали слънчогледа

Предизвикателството е новост за науката и фермерите и се очакват отговори

 За първи път се случва в България, но вече е фактза първи път жътвата на царевицата започна преди да сме прибрали слънчогледа.

Дни наред стопаните ни показваха на снимки и видеа, че царевицата им изглежда вече готова за прибиране и кочаните са в технологична зрялост, т.е. готови за обиране. Затова в крайна сметка мнозина се решиха да влязат с комбайните в посевите.

Агр. Димитър Витковски от Националната асоциация на професионалните агрономи-НАПА, има своето обяснение на случилото се за първи път у нас. Според него културите имат нужда да натрупат определена температурна сума по време на растежа и развитието си, за да стигнат до фазата зрялост и съответно прибиране.

Заради температурните условия през тази година това именно се е случило с царевицата в много посеви.

Между другото и при слънчогледовата култура важат същите правила, но там положението от растениевъдна гледна точка е малко по-различно, защото слънчогледът трябва да натрупа показателят масленост, а за това е необходимо да се случат понижения при нощните температури, за да се натрупа маслото.

Фактът, който сега се случва за първи път на нашите земеделски производители, явно трябва да бъде обсъден на научно ниво между научните работници, селекционерите, фермерите, специалистите по технологиите.

Засега никой не повдига тези въпроси, но ще се наложи…Защото е задължително да се обсъдят за догодина хибридите, сроковете на сеитба, технологията на отглеждане…и всичко което ще е необходимо да знае практиката, поднесено й от науката.

Някой трябва да обясни това, което се случва и да даде решенията за догодина. Но засега тези, които питат са единици. Браншовите организации и фермерите не поставят тези важни въпроси.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини