Държави от ЕС неочаквано увеличили покупките на торове от Русия

ЕС неочаквано увеличи вноса на руски торове с 15% през юни след три месеца на спад. Това може да се дължи на по-ниските цени на руските торове, казва индустриалният експерт Леонид Хазанов пред РИА Новости.

От март до май ЕС е намалил покупките на руски торове, но през юни тенденцията се променя и  обемът на вноса се е увеличил с 15% в сравнение с предходния месец, възлизайки на 275 хиляди тона. Месец по-рано тази цифра е била равна на 239 хиляди тона. В парично изражение вносът също нараства – с 16% спрямо предходния месец, достигайки 90,1 млн. евро.

През първите шест месеца на тази година Европейският съюз е закупил от Русия торове за 739,7 милиона евро. Това е с 25% повече в сравнение със същия период на миналата година. Във физическо изражение покупките са се увеличили един път и половина – до 2,2 милиона тона.

Основен купувач на руски торове е станала Полша, която е увеличила вноса си с 14,2% до 82,2 хиляди тона. На второ място е Германия, която значително е увеличила вноса на торове от Русия през месеца – 4,1 пъти, до 55,9 хил. тона. Челната тройка затваря Белгия, която намалява покупките на руски торове със 17% до 33,2 хиляди тона.

Според експерта увеличението на вноса на минерални торове от Русия може да се дължи на два фактора. Първо, химическите заводи в Европейския съюз могат да извършат планирана профилактика на мощностите  през юни. Второ, цените на руските агрохимикали могат да бъдат по-привлекателни в сравнение с европейските продукти.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини