Европейският съюз възстанови митата върху украинския мед

На 20 август обемът на вноса на украински мед в Европейския съюз надхвърли установените квоти, съобщава Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

От 21 август до 5 юни 2025 г. вносът на украински мед в ЕС ще се извършва в рамките на тарифната квота от Задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия (DCFTA), която е в сила от 2016 г. между двете страни.

Автоматичното повторно въвеждане на тази тарифна квота е резултат от преразглеждането на автономните търговски мерки, считано от 6 юни 2024 г.

За меда тази средна стойност е 44 417,56 тона. Тъй като вносът на мед от Украйна от началото на 2024 г. вече надвишава обемите, определени в тарифната квота на DCFTA, допълнителният внос ще подлежи на мита за най-облагодетелствана нация (MFN).

От 1 януари 2025 г. до 5 юни 2025 г. ще бъде в сила нова тарифна квота, съответстваща на пет дванадесети от прага, определен за задействане на аварийното спиране. За меда обемът на тази нова квота е определен на 18 507,32 тона.

Кабинетът на министрите въведе нулева квота за износ на захар за Европейския съюз от 1 юни.

Правителството определи квота за износ на птиче месо за Европейския съюз. Квотата за 2024 г. е определена на 132,3 хиляди тона. тонове, включително месо и странични продукти от пуйки на ниво от 3,7 хиляди тона. т.

От 19 юни 2024 г. и до 5 юни 2025 г. украинският овес ще се внася в ЕС в рамките на тарифната квота от Задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия (ЗВЗСТ), тъй като Украйна е надвишила установените квоти.

На 2 юли Европейският съюз възобнови митата върху украинската захар и яйца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини