В Европа се води тиха битка за контрола върху семената

В Европа се води тиха битка за контрола върху основата на нашите хранителни доставки: семената. Европа има една от най-разнообразните индустрии за производство на семена в света. В страни като Германия, Холандия и Франция, стотици малки земеделци създават нови сортове зърнени култури, зеленчуци и бобови растения. Те разчитат на десетилетия внимателен подбор, за да подобрят желаните характеристики като добив, устойчивост на болести и вкус, адаптирайки семената към местната среда чрез методи като кръстосване.

Тези селекционери допринасят за поддържането на биоразнообразието в Европа и гарантират изобилието на хранителните запаси. Но тяхната работа е под заплаха от патентната индустрия. Въпреки че е незаконно да се патентоват растения в ЕС, тези, създадени чрез технологични средства, се класифицират като техническа иновация и могат да бъдат патентовани. Това означава, че дребните производители вече не могат свободно да засяват тези семена или да ги използват за изследователски цели, без да плащат лицензионни такси.

Около 1200 сорта семена, които могат да се отглеждат по естествен начин, са засегнати от патенти в цяла Европа, тъй като агрохимическите компании твърдят, че ги създават чрез технически иновации. Европейското патентно ведомство (EPO), което издава тези патенти, е независимо от Брюксел и се финансира от корпоративни патентни такси. Решенията му се спазват от държавите-членки на ЕС.

Критиците твърдят, че EPO издава твърде много патенти, тъй като нейният бюджет от 2,5 милиарда евро се извлича изцяло от потребителски такси. Това поражда опасения за потенциални конфликти на интереси и е обект на критики от дребни земеделци, екологични организации, политици и дори от индустрията.

Това е важна и сложна тема. Патентната индустрия наистина може да представлява заплаха за дребните производители на семена, особено когато става въпрос за патенти върху растения, създадени чрез технологични средства. Въпреки че патентите могат да стимулират иновациите, те също така могат да ограничат достъпа до важни ресурси като семената, които са основата на нашата хранителна система.

Европейското патентно ведомство (EPO) е подложено на критики заради издаването на патенти, които могат да засегнат биоразнообразието и да поставят малките земеделци в неравностойно положение. Тези патенти могат да ограничат възможността на дребните производители да използват семена без да плащат лицензионни такси, което може да доведе до намаляване на разнообразието на културите и да увеличи зависимостта от големите агрохимически компании.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини