ДФЗ може да откаже финансово подпомагане за животни, за които е предвидено поставянето на ваксинация да е след края на периода им на задържане

По молба на наши читатели – животновъди попитахме МЗХ за следния казус:
„Тази година пуснаха за кандидатстване по хуманно отношение към животните да бъдем подпомагани за ваксинирането. Когато кандидатствахме, нямаше изисквания. Сега, след затворени заявления, се оказва, че който е кандидатствал няма право до 31.12 да си продава животните“.
  Публикуваме отговорът, който получихме.

В Наредба № 10 от 2023 г. за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., са определени изискванията, на които трябва да отговарят заявените за подпомагане животни по дейността „Антимикробна резистентност“, част от интервенцията „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“.

В съответствие с наредбата за животновъдния обект, земеделските стопани изпълняват програмата по чл. 118 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и одобрен план/схема за допълнителна ваксинация, който  предоставят при проверка на място.

Земеделският стопанин следва да е заявил подпомагане по дейност „Антимикробна резистентност“ за отглеждани животни, за които през годината е планирано да бъде извършена допълнителната ваксинация.

Но…

В съответствие Наредба № 10, ДФЗ може да откаже финансово подпомагане за животни, за които е предвидено поставянето на ваксинация да е след края на периода им на задържане, защото същите вече не се отглеждат от земеделския стопанин след посочения срок, съответно не е и извършвана допълнителна ваксинация.

Освен това: Всички извършени ваксинации и лабораторно-диагностични изследвания на видовете животни, подлежащи на идентификация, следва да са въведени в Интегрираната информационна система на БАБХ и да се съхраняват като записи в дневника.

Процесът на издаване на Наредбата за интервенциите в областта на околната среда и климата и последващите й изменения и допълнения предхождат кандидатстването пред Държавен фонд „Земеделие“.

Първо се провежда предварителна консултация със заинтересованите страни и впоследствие се осъществява и обществена консултация на Портала на обществените консултации и на интернет страницата на МЗХ в установения по чл. 26 от Закона за нормативните актове срок.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини