Добивите от пшеница, ечемик и рапица в Обединеното кралство са по-ниски от средните за 5 години

Продължителните дъждове и вредителите се отразяват негативно на добивите от пшеница, зимен ечемик и рапица в Обединеното кралство, създавайки проблеми за местните фермери.

Прибирането на зимния ечемик е почти завършено, а добивът варира значително в зависимост от регионите и е средно само 6,3 т/ха, което е с 11% по-малко от 5-годишната цифра. В източния регион добивът е с 22% по-висок от средния за 5 години, в югоизточния е в съответствие с него, а във всички останали региони е по-нисък. Най-лошата добивност е регистрирана в Източен Мидландс, където е с 21% по-ниска от средната.

Прибирането на реколтата от рапица също е завършено, а добивите във всички региони с изключение на източния са под средния. В същото време в източните райони посевите се увреждат от зелева бълха. Средният добив на рапица намалява с 9% до 2,93 т/ха спрямо 5 години, по-специално в Йоркшир и Хъмбъри – с 29%, в Уест Мидландс и Югозапад – с повече от 20%.

Пшеницата в Обединеното кралство е прибрана на 37% от площта, по-специално в Източен Мидландс – на 65%, а в Югоизточната част на острова – на 48% от площта. Поради неблагоприятното време някои зимни сортове бяха засети по-късно от нормата, а площта с пролетна пшеница беше по-голяма от обикновено. Добивите са със 7% по-ниски от средните за 5 години и са намалели във всички региони с изключение на изток, където са в съответствие със средните.

Добивът на зимния овес е с 6% под средния, но качеството на зърното е добро и отговаря на изискванията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини