Румъния очаква 30% по-малка реколта от царевица от миналата година. Добивът на някои места може да намалее до 1 т/ха

Царевичните култури в Румъния са подложени на значителен стрес тази година, като индикаторите за топлина и стрес от суша показват тревожни тенденции, каза Габриел Рази от румънската компания HARVISTA по време на Trend & Hedge Club, пише ASAP Agri.

Основният проблем тази година е топлинният стрес, който издърпва влагата от земята по-бързо от обикновено от средата на юни. През юли температурите се повишиха до 40 градуса по време на критичен период на опрашване за царевицата и тази екстремна жега беше още по-агресивна през август.

„През юни реколтата изглеждаше обещаваща и фермерите бяха оптимисти. Въпреки това, екстремните горещини и суша през юли и август доведоха до бързо влошаване на състоянието на царевичните култури. Отчита се, че добивите са между 2 и 4 т/ха за напоявани полета и под 1 т/ха за ненапоявани полета, което е доста под обичайния добив в Румъния от до 15 т/ха. Най-добрите реколти се очакват в западните и централните райони на Румъния, които все още могат да допринесат за пазара“, добави той.

Според него реколтата от царевица в Румъния през 2024 г. се оценява на 7,7 милиона тона, което е с 30% по-малко от миналата година. За една типична година Румъния прибира около 12 милиона тона царевица. Вносът може да се увеличи до 730 хил. тона в сравнение с 380 хиляди тона миналата година.

„Възникна необичайна премия: местните потребители плащат с 40-50 евро/т повече от купувачите от пристанището на Констанца. Тази премия обаче може да не продължи през целия сезон, тъй като Румъния може да допълни по-ниската си реколта от царевица с внос от страни като Сърбия“, каза Рази.

Износът на царевица от Румъния може да намалее значително, достигайки само 2,2 милиона тона от миналогодишната цифра от 4,4 милиона тона. Междувременно се очаква Западна Европа да има достатъчно доставки на царевица поради дъждовете това лято, а страни като Испания вероятно ще купуват царевица от Франция, Бразилия, Аржентина или САЩ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини