Отелване, енергия и калций: как да комбинираме противоположностите

Осигуряването на млечното стадо с висококачествена фуражна база, балансирана по отношение на основни хранителни вещества, микро и макроелементи, е приоритет за всяко животновъдно предприятие, независимо от обема на производството и техническата поддръжка.

Този въпрос е особено важен по време на подготовката на животното за отелване и в следродилния период. Въпреки това, за повечето ферми задачата за балансиране на оптималната диета на кравата, така че да получава необходимото количество енергия, протеини, витамини и микроелементи през този период, се оказва доста трудна за изпълнение.

Храненето през сухостойния период е от съществено значение за жизнеспособността на потомството и нивото на млечност през следващата лактация. Правилно балансираната диета предотвратява тежкото отелване, подобрява репродуктивните функции при кравите след отелването и влияе върху качеството на коластрата (De Garis & Lean, 2008). Най-важното е, че минимизира проявата на метаболитни нарушения като пареза, кетоза и залежаване.

Недостигът на калций може да доведе до сериозни проблеми!

Причините за метаболитни нарушения при кравите, особено следродилната пареза, са свързани с намаляване на нивото на калций в кръвта на кравите в следродилния период (Koreyba & Duda, 2019). Според статистиката, до 70-80% от кравите в началото на лактацията имат ниско ниво на калций в кръвта, въпреки че повечето от тях нямат симптоми на следродилна пареза. Повечето крави успяват да се адаптират към повишените нужди от калций чрез увеличаване на абсорбцията на калций от храната, мобилизация от костите и намаляване на отделянето на урина. Въпреки това, има и такива крави, които не могат да направят това. В резултат на това, те страдат от метаболитни нарушения и други проблеми, свързани със здравето им и здравето на тяхното потомство. В този сценарий трябва да очакваме развитието на редица добре познати патологии.

Поради недостиг на калций, контракциите на матката се влошават, което води до удължаване на раждането, увеличаване на броя на патологичните отелвания (дистоция) и увеличаване на процента на мъртвородените телета.

Тъй като калцият е важен за мускулния тонус, ниските нива в кръвта могат да доведат до развитие на следродилна пареза.

Поради липсата на калций, производството на инсулин (необходим за синтеза на глюкоза) намалява и мобилизацията на мазнини от мастната тъкан се влошава.

Ако парезата протича в субклинична форма, рискът от мастит се увеличава 8,1 пъти, кетоза – 8,9 пъти, усложнения при раждане – 6,5 пъти и след раждане – 3,2 пъти.

Калцият идва основно от костната тъкан, която се състои от колаген (протеин) и калциев фосфат. Преди да се отложи в костната тъкан, вътреклетъчният калциев катион (Ca2+) взаимодейства с витамини (A, C, D, E, K, група B), микроелементи (манган, мед, цинк, йод и молибден), макронутриенти (магнезий и фосфор) и паратиреоиден хормон.

Непосредствено преди отелването, кравата се нуждае от 8-10 грама калций на ден за развитието на плода.

Докато кравата консумира малко калций и го усвоява слабо от фуража, бъбреците се адаптират към нуждите на организма под въздействието на хормоните и увеличават реабсорбцията му. Въпреки че този механизъм не предотвратява напълно млечната треска, той се опитва да я ограничи.

Основният фактор след отелването, който провокира хипокалциемия, е постоянно увеличаващият се синтез на първо коластра, а след това мляко. Всеки килограм коластра съдържа около 2,2-2,5 грама калций, а млякото – 1,2 грама. Следователно, синтезирайки 10 килограма коластра през първия ден, кравата рязко отделя около 22-25 грама калций от тялото си и продължава да отделя поне 12-15 грама калций или повече дневно с млякото. Доенето на първата коластра веднага след отелването и активният синтез на следващата й порция при липса на активен процес на костна резорбция предизвиква хипокалциемия.

След периода на отделяне на коластрата, производството на мляко от кравите постепенно се увеличава ежедневно, както и количеството фураж, консумиран от животните. Въпреки това, увеличаването на производството на мляко е много по-интензивно от увеличаването на количеството консумиран фураж. Затова през този период често се наблюдава намаляване на телесното тегло на кравите, тъй като те използват резервите на собственото си тяло, за да задоволят нуждите си от енергия и хранителни вещества. Неправилно организираното хранене на кравите през сухостойния период (особено последните три седмици от бременността) също допринася за този процес.

За да се предотврати масовото развитие на кетоза и хипокалциемия в млечното стадо, е необходимо да се осигури пълноценно хранене на животните през сухостойния период. Консумацията на суров протеин (CP) от кравите по време на бременност е значително по-ниска в сравнение с други лактационни периоди, възлизайки на 1,9–2,4% от живото тегло, а в края на сухостойния период — не повече от 1,6–1,8% от живото тегло (Janovick & Drackley, 2010). В диетата на сухостойните крави трябва да се включват само висококачествени груби и обемисти фуражи (Beede, 1992). За да се осигури пълноценното функциониране на организма през сухостойния период, кравата трябва да консумира средно 120 кг концентрати. През първата половина на сухостойния период — 1 кг/глава/ден, а през втората половина — 3 кг/глава/ден (Schneider et al., 2003). Диетата от втората половина на сухостойния период трябва да съдържа най-малко 60% от концентрираните фуражи от основната диета. Така кравата в сухостойния период постепенно се адаптира към диетата на млечна крава.

Най-мощният източник на калций за кравите е фуражът, но след отелването кравата консумира твърде малко фуражна смес, за да покрие всичките си нужди (жизнена дейност и коластра). През първия ден след отелването кравата може да консумира 13-14 кг сухо вещество (DM), което съдържа 7,5-10,5 г калций. През следващите четири дни кравата консумира около 16-17 кг DM, което е 9,5-13,0 г калций, при благоприятни условия. Дори ако целият този калций се абсорбира (което не се случва напълно през този период), това ще покрие само част от нуждите на тялото на животното, а активният синтез на коластра и мляко остава неосигурен. Затова не може да се разчита само на диетата за осигуряване на високопродуктивна крава с калций веднага след отелването.

За пълното усвояване на калций в организма на кравите е необходимо да се контролира нивото на магнезий (един от ключовите елементи, който допринася за по-доброто усвояване на калций) във фуража и кръвта на животното. По време на сухостйния период съотношението между калций, фосфор и магнезий в диетите за крави трябва да бъде 2:1,5:1.

Важна роля в този процес играе и затлъстяването на кравите. Една от причините за появата му е затлъстяването на кравите в края на лактацията. Затова задачата на специалистите по хранене е да постигнат оптималното състояние на кравата преди отелването. Това може да се постигне чрез подходящо хранене и регулиране на периода на обслужване: колкото по-високо е производството на мляко на кравата, толкова по-дълго е то, защото когато кравата има енергиен дефицит, е много трудно да се оплоди.

Не трябва да се забравя за условията, при които се отглеждат животните. Тези условия трябва да са удобни и възможно най-близки до естествените. Предимството ще бъде много въздух, възможност за свободно движение за животни и прясна чиста вода. По този въпрос е по-добре да се консултирате със специалисти, които ще ви помогнат да подредите всичко по най-добрия начин.

Както показва практиката, лечението на засегнатите животни е много по-скъпо, затова е по-добре да не рискувате живота на добитъка и печалбите си и да използвате доказани превантивни мерки.

Недостиг на калций… Или как да поставите крава бързо “на крака”?

Преди най-често срещаният метод за лечение на крави след отелване беше интравенозното приложение на калциеви препарати (след инжектирането концентрацията на калций в кръвта незабавно се увеличава). Днес обаче много специалисти са по-скоро отрицателни към тази терапия. Смята се, че животните без клинични прояви на заболяването не се нуждаят от такова лечение, тъй като това води до кратка, но изразена хиперкалциемия. Ефектът продължава няколко часа, след което нивото на калций в кръвта спада и може да стане дори по-ниско, отколкото при животни, които не са били лекувани. Това увеличава риска от субклинична хипокалциемия и свързаните с нея заболявания.

На настоящия етап често срещан начин за предотвратяване на хипокалциемия е пероралното приложение на калций по време или след отелването. В рамките на 30 минути след прилагането на калций се наблюдава повишена концентрация на калций в кръвта, която се задържа най-малко шест часа, в зависимост от консумираното количество. За перорално приложение се използват различни продукти под формата на гелове, дренажни разтвори и болуси. Най-модерните и ефективни средства за осигуряване на кравите с лесно достъпен калций и предотвратяване на хипокалциемия са специални болуси – фуражни добавки под формата на голяма цилиндрична капсула, съдържаща калциеви препарати. Освен това, те могат да съдържат други макро- и микроелементи, както и витамини.

Съставът и концентрацията на веществата в болусите могат да варират в зависимост от производителя, вида и предназначението им. Те постепенно се освобождават в стомашно-чревния тракт на кравата. Основното предимство на болусите е тяхната лекота на приложение (инжектират се със специален болус дозатор) и продължителният период на действие. Болусите с дълъг период на резорбция не губят своята ефективност – продължителното действие и постепенното разтваряне не влияят на стабилността на хранителните вещества. Те могат да поддържат баланса на хранителните вещества в продължение на няколко месеца или повече. Отделянето на микроелементи и витамини става на порции и не зависи от апетита на кравата, качеството на фуражите и други производствени фактори.

Болусите с калций се дават на кравите два пъти: първият път в рамките на няколко часа след отелването, а вторият път след 12 до 24 часа. Особено внимание трябва да се обърне на животните, които са най-податливи на развитие на хипокалциемия, като кравите с второ или повече отелвания. Прилагането на калциеви добавки под формата на болуси улеснява прецизното прилагане на соли. Освен това, при използване на болуси, проблемът с лошия вкус “изчезва”, тъй като болусът има защитна обвивка и започва да се разтваря само в търбуха.

Що се отнася до енергийния болус, той може да се използва вместо енергийна напитка – прилага се на кравата веднага след отелването (в размер на един или два, в зависимост от препоръките на производителя). Експертите съветват повторно прилагане на енергийния болус 12, 24 и 36 часа след отелването.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини