Зам. – министър Василева: Ще се гарантират устойчивост и предвидимост за стопаните без да се намаляват амбициите, заложени в Стратегическия план

Заместник-министър Василева, предстои нова промяна в Стратегическия план. Какви са сроковете и процедурата, какви предложения за промени на Стратегическия план от браншовете са постъпили в МЗХ и как ще бъде постигнато окончателното предложение за промяна?

Да, предстои второто изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. В рамките на месец август беше създадена работна група, която имаше за цел да подготви промените в документа. Работната група направи преглед на предходната кампания, както и на постъпилите до този момент предложения и становища, които да бъдат разгледани на заседание на Комитета по наблюдение. На две нарочни срещи с бранша бяха обсъдени постъпилите становища за изменение на Плана, като в голямата си част те обхващаха предложението за обединяване на част от еко схемите. От страна на браншовите организации бяха представени както становища „за“, така и „против“ трансформацията. От сектор „Животновъдство“ направиха предложения за промени в подпомагането на автохтонните породи, за преизчисляване на съотношението за гъстота на пасищните животни,  за намаляване на административната тежест и за комбиниране на еко схемите за биоживотновъдство и хуманно отношение.

По линия на директните плащания, във връзка с изменението на Стратегическия план, са постъпили становища от осем браншови организации. В сектор „Растениевъдство“ предложенията са свързани с оптимизиране на броя на еко схемите за обработваеми земи.

По Еко схемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура, с цел надграждане на ДЗЕС 8, е предложено включване на угари, като непроизводствени площи.

В сектор „Животновъдство“ едно от предложенията е свързано с обединяване в една интервенция Еко схемите, ползвани от животновъди – Еко схема за екстензивно поддържане на постоянно затревени площ, намаляване използването на пестициди и Еко схема за запазване и възстановяване на почвения потенциал. По Еко схемата за екстензивна паша – да бъдат включени като допустими площите с обработваеми земи, върху които се отглеждат фуражни култури.

По Еко схемата за биологично земеделие (селскостопански животни) се предлага конете да бъдат допустими за подпомагане. Предложено е и изравняване на нивата на подпомагане на животните от застрашени породи с тези, включени в развъдни програми. Постъпило е искане за отпадане на модулираната ставка по интервенциите за животни. Има предложения относно разрешаването на несъвместими комбинации от интервенции и по отношение на понятието „Активен земеделски стопанин“ за отпадане на заложените проценти, свързани с изчисляване на дохода от селскостопанска и неселскостопанска дейност.

На 12 септември 2024 г. е насрочено заседание на Комитета за наблюдение на Стратегическия план. Предложенията за промяна са изготвени след внимателен анализ, от страна на Управляващия орган, на постъпилите становища от заинтересованите страни, комуникация с бранша и службите на ЕК. Целата е опростяване за фермерите и администрацията, но в същото време трябва да се гарантира устойчивост и предвидимост у земеделските стопани, без да се намаляват амбициите заложени в Плана.

След провеждането на Комитета престои официална процедура по съгласуване на промените с Европейската комисия, като усилията са ни насочени в посока предварителна комуникация и одобряване на второ изменение на Плана до края на годината. Целта на екипа ни е безпроблемно и нормално протичане на следващата кампания за директни плащания, в която земеделските производители да са сигурни и наясно с всички условия и изисквания. Именно за това през месец септември подготвяме и провеждането на специална предварителна кампания за разяснение и обучения, която ще осъществим заедно с браншовите организации.

На заседанието на КН предстои да се гласува и индикативната годишна програма за провеждане на приеми за тази година, както и критериите за оценка, по които ще се класират проектните предложения, подадени от кандидатите. Предвиждаме приемите да бъдат стартирани през месеците ноември и декември тази година.

Каква е равносметката от работата на Стратегическия план за Кампания 2024? Има ли необходимост от кардинална промяна?

Кампанията за подаване на заявления за 2024 г. приключи на 8 юли 2024 г. По отношение на интервенциите по директни плащания се отчита стабилен интерес при заявяването, както при необвързаното, така и при обвързано с производството подпомагане. В рамките на еко схемите, които са новият елемент в политиката през този програмен период, в България през кампания по заявяване 2024 г. се наблюдава тенденция на повишаване на заявените площи в сравнение с предходната година.

Анализът от първата година на прилагане на Стратегическия план показа необходимост от стабилизиране на условията по интервенциите, за да бъде осигурена предвидимост и последователност за земеделските ни стопани, но и нужда от тяхното опростяване. Интервенциите, по които кандидатстват нашите фермери, трябва да са лесно разбираеми от тях и оптимално приложими от администрацията. В този смисъл, от кампания 2024 опростихме редица условия, напр. при интервенциите за обвързано с производството подпомагане за животни.  Има обективна необходимост от статистически повече време, за да разберем какъв е ефектът от оптимизирането на условията през кампания 2024. В ситуация на геополитическа нестабилност, икономически кризи и екологични предизвикателства, смятаме че една кардинална промяна в подхода би била контрапродуктивна, както за земеделските ни стопани, така и за администрацията. Затова залагаме на еволюционния, а не на революционния подход, като целта е да запазим баланса между икономическата, социална и екологична устойчивост в сектора.

По отношение на екосхемите виждаме, че има огромно преизпълнение на реално заявените към индикативните площи. Това означава, че схемите работят и земеделските производители кандидатстват по тях. Какво налага промяната им?

Предложените модификации в еко схемите целят да оптимизират и опростят тяхното прилагане. Промените са в резултат от изменения в европейското законодателство, както и в отговор на предложенията на българския земеделски бранш за по-добро функциониране на подпомагането с директни плащания.

През месец май 2024 г. беше публикуван Регламент (ЕС) 2024/1468 на Европейския парламент и на Съвета, който внася изменения по отношение на изискванията за еко схемите. Въведено е изискване в Стратегическия план да се осигури еко схема, която да дава възможност земеделските стопани да получават подпомагане за непроизводствени площи върху обработваемите земи в стопанството, вкл. и земите под угар, както и да има отделно подпомагане за създаване на ландшафтни елементи. Именно, с цел отразяване на нормативното изискване по регламент предлагаме модификации в еко схемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура. В интервенцията се структурират 2 екологични практики. Първата екологична практика е  „Поддържане на екологична инфраструктура и непроизводствени площи“, а втората „Създаване на буферни ивици в обработваеми земи“. В обхвата на „екологична практика 1“ се допълва възможност за поддържане на обработваемите земи под угар. Те се ограничават до 7% от обработваемите земи в стопанството, като целта е постигане на балансирано развитие на земеделските стопанства по отношение на различните земеделски култури и непроизводствени площи. В „екологична практика 2“ се включва създаването на буферни ивици в обработваеми земи и се дефинират параметрите им.  По този начин се гарантира спазването на регламента.

От страна на бранша също има инициирани промени. Например, в еко схемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи. Предложението се състои в разширяване на обхвата на площите, които земеделските стопани могат да заявяват за подпомагане. Посредством изменението се цели от 2025 г. в обхвата на интервенцията да се включат и обработваеми земи, заети с фуражни култури и/или протеинови култури, като към момента на заявяване на еко схемата земеделският стопанин следва да има съотношение на пасищни животни към заявените площи в размер от 0.3 до 1 ЖЕ/ха. Новата възможност ще стимулира намаляването на пасищния натиск върху постоянно затревените площи посредством вътрешно за фермата отглеждане на фуражни и/или протеинови култури за животновъдството върху обработваемите земи, с които разполагат.  Освен това, използването на обработваемите земи в животновъдните стопанства за отглеждане на фуражни или протеинови култури за селскостопанските животни допринася за осигуряване на хранителната сигурност за животните в стопанството.  Също може да има положителен екологичен ефект и върху постоянно затревените площи, посредством допълнителна екстензификация на пасищния процес.

С изменението на Стратегическия план в интервенциите в областта на биологичното земеделие, околната среда и климата и хуманно отношение към животните ще се облекчат и условията за изпълнението и спазването на многогодишните ангажименти.

Интервю на Ася Василева

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини