Цените на царевицата, соята и пшеницата ще се движат на нивата отпреди пандемията през следващите години

Това ще бъдат най-ниските цени на царевицата и соята от 2019 г. насам и най-ниските за пшеницата от 2020 г., според данни на USDA.

След като се повишиха в началото на това десетилетие, средните сезонни цени за трите основни култури в САЩ ще паднат до нивата отпреди пандемията и ще останат там в краткосрочен план, заяви мозъчен тръст на Университета на Мисури в четвъртък. Говедата ще бъдат най-забележителното изключение от общия спад в стойността на реколтата и добитъка.

„Стойността на продажбите на култури намалява през 2024 г., тъй като ефектът от по-ниските цени надвишава ефекта от увеличеното производство за много култури“, заяви Институтът за изследване на храните и селскостопанската политика (FAPRI) в средата на годината на своята селскостопанска базова линия.

„Ако приемем, че средните условия на отглеждане през следващите години, прогнозираните цени остават близо до нивата от 2024/25 г. за много култури“, се казва в съобщението. „Между 2025/26 г. и 2029/30 г. цените на царевицата са средно 4,12 долара за бушел, соята средно 9,98 долара за бушел, а цените на пшеницата са средно 5,70 долара за бушел.“

Това ще бъдат най-ниските цени на царевицата и соята от 2019 г. насам и най-ниските за пшеницата от 2020 г., според данни на USDA.

По-ниските цени на суровините и нарастващите производствени разходи се прогнозират от USDA да намалят нетния доход на земеделските стопанства, мярка за рентабилност, тази година. Въпреки че доходите на земеделските стопанства спаднаха рязко от пика си през 2022 г. по време на бума на суровините, те ще останат далеч над средната си стойност за 10 години, изчисли USDA през февруари. Актуализирана прогноза е насрочена за 5 септември.

Фермерски групи в САЩ казват, че новият законопроект за земеделието трябва да увеличи така наречените референтни цени – което ще улесни задействането на плащанията за субсидии за култури – поради натиска между по-ниските приходи и високите разходи. Напредъкът в Конгреса по законодателството е в задънена улица отчасти заради предложенията на републиканците за компенсиране на по-високите разходи за земеделие чрез намаляване на финансирането на SNAP и защита на демократите на SNAP. Председателят на сенатската комисия по земеделие Деби Стабеноу предложи по-малко увеличение на референтните цени от 15%, търсени от републиканците.

С рекордна реколта от соя на хоризонта, FAPRI прогнозира, че тазгодишната реколта ще се продава средно за 9,99 долара за бушел, а очакваната реколта от царевица, втората за две години, надхвърляща 15 милиарда бушела, ще се продава средно за 4,10 долара за бушел. По-рано този месец USDA заяви, че средните цени за сезона ще бъдат по-високи – 4,20 долара за бушел за царевица и 10,80 долара за соя.

„Увеличените доставки, силният долар и няколко други фактора доведоха до рязко спад на цените на много селскостопански стоки от пиковите им нива през 2022 г.“, каза FAPRI. „При липса на нови шокове във времето, макроикономиката или политиката, прогнозираните цени като цяло остават близо до сегашните нива през следващите пет години.“

Цените на едрия рогат добитък ще останат силни до края на десетилетието поради високото потребителско търсене и ограниченото предлагане, каза FAPRI. Цените на свинете ще започнат да се подобряват през 2026 г., тъй като клането на свине се забавя. Производството на птиче месо ще нарасне умерено до 2029 г. Цената на цялото мляко ще бъде малко под 21 долара за 100 килограма мляко.

Очаква се консумацията на месо в САЩ да достигне рекордните 227,1 паунда на човек през 2029 г., или почти 10 унции на ден, каза FAPRI. Това би било с 2,5 паунда повече от тази година, тъй като доставките на говеждо, свинско и пилета-бройлери нарастват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини