От подкрепа на площ към подкрепа на доходите. Как?

Едно наум:  Цел на реформата на ОСП ще бъде и целесъобразността й  в контекста на процеса на разширяване на ЕС

Независима работна група, съставена от експерти по социална политика, икономика и агрономия, да оцени най-подходящите механизми и критерии за по-добро насочване на плащанията на доходите на фермерите, препоръчва Стратегическият диалог на ЕК.

Обща селскостопанска политика,  базирана на договорите на Европейския съюз, е изиграла решаваща роля в развитието на селското стопанство, селските райони и гарантирането на продоволствената сигурност в ЕС през последните десетилетия.

Въпреки това е вече обект на критики, по-специално за  плащанията от ЕФГЗ за устойчивост и справедливост, заради тяхната сложност и липса на ясна връзка между мерките и целите.

Стратегическият диалог препоръчва политиката за подпомагане на доходите да бъде променена, за да посрещне настоящите и бъдещи предизвикателства, да насърчи заетостта и да подкрепи текущия преход на агрохранителни системи към по-устойчиво, конкурентноспособно, печелившо и разнообразно бъдеще.

Това ще е от съществено значение, за да може

ОСП да бъде целесъобразна в контекста на процеса на разширяване на ЕС

За да се стимулира и укрепи преходът, социално-икономическите и екологичните цели трябва да се преследват с помощта на

Нови специфични инструменти в рамките на ОСП

Още се констатира, че настоящата структура на правилата и администрацията, като свързва социално-икономическите инструменти с реализирането на екологични и социални изисквания, е създала сложност (прилагане на практики, докладване), липса на адаптивност (календарни срокове, климатични събития)  и е отслабила функцията на подпомагане на доходите на земеделските производители.

Бъдещата ОСП трябва да се съсредоточи върху тези основни цели:

  • предоставяне на социално-икономическа подкрепа на земеделските производители, които имат най-голяма нужда от нея;
  • – насърчаване на положителни екологични, социални резултати и резултати за хуманното отношение към животните за обществото
  • – насърчаване на благоприятни условия за селските райони.

Освен това на четвърто място е казано, че трябва да се създаде допълнителен и временен фонд за справедлив преход, за да се ускори преходът към устойчивост на сектора.

 Каква социално-икономическа подкрепа за фермерите се препоръчва

Средният доход на земеделските стопанства остава нисък и силно променлив, особено за определени сектори, територии/региони и типове стопанства. Днес основното подпомагане на доходите остава най-финансираната мярка на ОСП, но в повечето случаи не е свързано със социално-икономическите нужди.

Следователно това подпомагане на доходите очевидно трябва да бъде по-добре насочено към активните земеделски стопани, които се нуждаят най-много от него – не само от съображения за стабилно публично бюджетиране, но и за да се избегнат отрицателни последици, като въздействия върху цените на земята и арендите, които оскъпяват селскостопанската продукция и възпрепятстват обновяването на поколенията.

Съгласно социално-икономическата си цел ОСП следва да осигури

подпомагане на земеделските производители, но по много по-целенасочен начин

Специалната подкрепа следва да предотврати изоставянето на ферми и да помогне да се гарантира, че фермерите могат да имат приличен доход. Да е насочена към най-нуждаещите се, по-специално в райони с природни ограничения, малки ферми, млади фермери, смесени стопанства и нови участници.

Да се гарантира прилагането на такъв по-целенасочен подход, преминавайки от настоящите ненамаляващи плащания, базирани на площ

към ефективен подход за подпомагане на доходите

Финансовата публична подкрепа трябва да се основава на икономическата жизнеспособност на земеделските производители, която трябва да бъде демонстрирана чрез стандартизирана методология.

Европейската комисия следва да упълномощи независима работна група

съставена от експерти по социална политика, икономика и агрономия, да оцени най-подходящите механизми и критерии за по-добро насочване на плащанията на основа доходите.

Тази оценка следва да включва механизми за преразпределение, ограничаване, намаляване, критерии за допустимост, както и нови механизми за разпределение, вдъхновени от социалните политики.

Резултатът от тази оценка трябва да е готов преди приключването на следващата реформа на ОСП 2028-2035 г., казва Стратегическият диалог.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини