Идва ново нормално за пазара на земеделска техника

Всички са чували поговорката: „За да знаеш къде отиваш, първо трябва да разбереш къде си бил“. Състоянието на индустрията на земеделското машиностроене е отличен пример за това.

Как се стигна дотук? В момента няколко фактора играят роля: ниски цени на суровините, високи лихвени проценти, инфлация и високи разходи за машини, както нови, така и употребявани. Тези фактори оказват различни отрицателни въздействия върху дилърите и купувачите на дребно. Ситуацията се усложнява от голямото количество употребявано оборудване на пазара и продължаващото му навлизане на пазара.

По време на COVID прекъсванията на веригата за доставки забавиха производството. Цените скочиха, тъй като производствените разходи нараснаха експоненциално, създавайки 40%-60% увеличение на разходите за оборудване от моделните години 2020 до 2023 г. Цената сама по себе си обаче не е причината за натрупването на употребявано оборудване, нито лихвените проценти или инфлацията. Причината е това, което се случи през 2022 г.

През 2022 г. фабриките забавиха безпрецедентно количеството на произведеното ново оборудване. Това, което беше доставено, пристигна достатъчно късно, за да не се използва през годината на реколтата. През 2023 г. комбайните пропуснаха прибирането на реколтата, тракторите пропуснаха обработка на почвата и сеитбата, а сеялките не засяха. Производителите се отказаха от различни условия относно насоките за сезонна употреба, позволявайки машините да се търгуват с по-малко от 25 часа в много случаи.

Когато производствената верига за доставки стана по-стабилна и машините се доставяха по-последователно, машините от 2023 г., с малко или никакви часове, бяха разменени за машини от 2024 г. По това време лихвените проценти и увеличението на цените на машините се успокоиха, а покупателната среда се забави.

В края на 2022 г. сделките за 2021 г. дойдоха до стопанските дворове на дилърите, тъй като машините за 2022 г. бяха доставени. Около половината от тези машини са били на дилърски партиди в края на ноември или началото на декември 2022 г.; останалите бяха на дилърски партиди през първото тримесечие на 2023 г. Машините за моделна година 2023 показаха пълната си сила в края на първото тримесечие на 2023 г. и останалата част от годината.

През последното тримесечие на 2023 г. машините от моделна година 2024 започнаха да се доставят. Така че през 2023 г. половината от сделките за 2021 г., всички 2022 г. и половината от 2023 г. излязоха на пазара едновременно. Когато целият прах се уталожи през 2023 г., за една година бяха налични сделки за 2 години и половина.

Когато се разглежда настоящата ситуация, се виждат напомняния за 2014 г. Пазарът се възстановяваше от партиите през 2010 и 2013 г., а 2014 г. остана да плати сметката! Спадът от 2014 г. беше корекция, която продължи от 2,5 до 3 години, въвеждайки новото нормално от края на 2017 г. до началото на 2018 г.

Обширните запаси, лихвените проценти и разходите за оборудване задушават пазара в текущата ситуация. Много неща се промениха за 18 месеца и пазарът наваксва. Въпреки това, той все още преминава през период на стабилизиране.

Вероятно пазарът ще се стабилизира през първото тримесечие на 2026 г. От края на 2016 г. до началото на 2017 г. аукционният пазар загуби волатилност. През това време пазарът наложи правилото за 120% и стойностите на дилърите на дребно и търговете паднаха. Между другото, колкото по-бързо се случи това, толкова по-кратък е спадът.

Лихвите са фактор Цената на лихвите ще продължи да стимулира скоростта на продажбите. 2025 г., както и 2024 г., ще продължи да бъде нож с две остриета. Ако дилърът запази инвентара, той натрупва разходи за лихви. Ако дилърът реши да намали машините, той продава на депресиран пазар. Същото важи и за производителите.

Лихвата също е проблем, ако производител е закупил машина през последните четири години. Лихвеният часовник тиктака, намалява собствения капитал и увеличава разликата в търговията. Производителите също ще трябва да се сблъскат с продължаващото нарастване на разходите за оборудване, на фона на продължаващия спад на цените.

Кога ще свърши? В крайна сметка пазарът на селскостопанско оборудване ще се установи в новото нормално, когато стойностите на дребно и търговете са в рамките на 120% една от друга. Когато това се случи, налягането надолу ще бъде облекчено. За съжаление, остават 12 до 18 месеца, преди да се случи.

Настоящият цикъл на спад удари силно и бързо със забавянето на селскостопанската икономика. Производителите намаляват капацитета. Продажбите на ново оборудване се забавиха значително. Броят на поръчките от дилърския канал е малка част от това, което беше преди две до три години. Поради липсата на нови поръчки се произвежда по-малко ново оборудване.

Намаляването на новото оборудване всъщност е нещо добро; количеството употребявано оборудване на пазара обаче продължава да нараства. Това ще продължи, докато купувачите на употребявани машини не се върнат на пазара, готови да купят, а цените на царевицата от 4 долара, соята от 9,65 долара и лихвените проценти от 7,5% не карат много купувачи да скачат от радост.

Поглед към 2027 г. Сегашната пазарна ситуация ще продължи до началото на 2027 г. През останалата част от 2024 г. и 2025 г. останалата част от въздуха ще бъде изпусната от балона. Дилърите ще коригират ценообразуването, докато пазарът се наглася и свива. През 2026 г. ще започне стабилизиращият период до последното тримесечие на годината. През това време все по-малко волатилност ще намери своя път към пазара, което ще му позволи да се установи и да въведе новото нормално. Същият сценарий, който се случи от 2014 до 2016 г., се проявява и днес.

Пазарът се сви от 2014 до 2016 г.; пазарът се успокои в края на четвъртото тримесечие на 2016 г., а 2017-2020 г. беше новото нормално.

Гледайки напред, пазарът на селскостопанска техника е изправен пред сложно и несигурно бъдеще. Степента, до която продажбите на оборудване ще се възстановят, ще зависи от различни фактори, включително цените на стоките, метеорологичните условия и по-широките икономически тенденции. Някои анализатори остават предпазливо оптимистични, отбелязвайки, че макар настоящият спад да е тежък, той следва период на изключително високи доходи и инвестиции в селскостопанския сектор.

Освен това технологичният напредък и иновациите в селскостопанското оборудване могат да бъдат от решаващо значение за оформянето на бъдещите тенденции. С развитието на индустрията новите технологии, които повишават ефективността и производителността, могат да стимулират търсенето на машини от следващо поколение, дори в предизвикателен икономически климат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини