В Молдова фермерите настояват за извънредно положение в земеделието

Министерството на земеделието на Молдова разработва законопроект, който ще обяви извънредно положение в индустрията. Това обяви ръководителят на Министерството на земеделието Владимир Болеа, като увери, че тази седмица документът трябва да бъде одобрен от правителството, а след това и от парламента.

Въвеждането на извънредно положение в селскостопанската индустрия ще позволи на фермерите да получават обезщетение, без да представят сертификат за непреодолима сила.

„Сега съгласуваме документа, обсъждаме го с други държавни институции. И най-вероятно в сряда ще представя подробностите по този законопроект“, каза Болеа на брифинг.

Длъжностното лице представи и разпоредба за установяване на процедура за оказване на помощ на земеделски производители, чиито култури от пшеница и царевица са били засегнати от природни извънредни ситуации през 2024 г., като суша и екстремни горещини. Правителството реши да отпусне 100 милиона леи, за да компенсира частично загубите.

„Помощта ще бъде предоставена, ако жегата и сушата са увредили най-малко 60% от реколтата от царевица и поне 70% от реколтата от пшеница. Максималният размер на помощта не може да надвишава 500 хиляди леи на кандидат. Земята, разположена в зоната на напоителните системи, не отговаря на условията за получаване на финансова помощ от държавата. Земята, която е субсидирана, също не отговаря на условията за финансова помощ“, каза министърът.

Миналата седмица специализираната асоциация Forța Fermierilor („Сила на фермерите“) обяви, че възобновява протестите поради „повърхностността на правителството“ и незачитането на парламента към „сериозността на ситуацията и необходимостта от предприемане на спешни мерки“. Те казват, че обещаната от правителството помощ в размер на 100 милиона леи е недостатъчна и настояват, освен извънредното положение, да се установи мораториум върху плащането на глоби за просрочени заеми.

Ситуацията се влошава от факта, че Държавната данъчна инспекция тегли средства от сметките на земеделските производители, въпреки наличието на натрупан ДДС, който би могъл да се използва за погасяване на дългове. Този въпрос може да бъде решен, ако парламентът приеме закон за удължаване на възстановяването на ДДС.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини