За периода 2024-2029 г. гарантираният бюджет за сектор „Птицевъдство“ е 242 млн. лева

За настоящата година птицевъдите имат 42 млн. лева

Международната конференция с бизнес изложение на птицевъдния сектор Smart Poultry World, която се провежда днес в Интер Експо Център е набелязала три проблема, върху които дискутират наши и чужди експерти и учени.

Те касаят борбата с разпространението на птичия грип, националните и европейските механизми за финансиране и подкрепа на сектора през периода 2024-2029 г., както и създаването на устойчивост в птицевъдния сектор и въвеждане на интелигентни решения.

Според Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите в България, който е организатор на събитието, птицевъдството вече е от стабилните сектори на земеделието и на хранително-вкусовата индустрия, но за да отстоява своето място и да се развива успешно, безспорно има нужда от високи технологии.

На форума се представят пред широката птицевъдна общност именно

най-високите технологични постижения и новостите

както в генетиката, фармацевтиката, храненето, люпилните системи за отглеждане и мониторинг, така и комплексни решения за най-висока биосигурност, енергийна ефективност и дигитализация, посочи Гълъбов.

Служебният заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева също определи сектора като един от най-иновативните в животновъдството, с широко застъпени механизация, автоматизация на производствените процеси, което осигурява високоефективно промишлено производство.

През последните години нарастват производството и добивът на птиче месо и субпродукти с 1,7 процента, промишленото производство с 1,4 процента, производството на яйца за консумация с близо 1 процент.

По думите на Василева

има  тенденция на окрупняване на стопанствата в сектора

 

и се оформя тенденция за увеличаване на производството на бяло месо.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) провежда последователна политика за подкрепа на бранша, през последните 12 години се предоставя държавна помощ за хуманно отглеждане на птиците.

За периода 2024-2029 г. гарантираният бюджет за сектор „Птицевъдство“ е в размер на 242 млн. лева, което е със 70 млн. лева повече спрямо предходния период на подкрепа.

За настоящата година утвърденият бюджет е 42 млн. лева

Василева припомни, че има и инвестиционни мерки, които са на разположение на птицевъдния сектор по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Те включват мерки за преработка, за опазване на околната среда, за иновации, за възстановяване на потенциала и за превантивни дейности.

Утре конференцията продължава, както и изложбеният сектор е на разположение на гостите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини