Рекорден износ на пшеница от Русия през август

Износът на пшеница от Русия през август достигна нов рекорд от 5,6 млн тона, въпреки високата конкуренция от страна на източноевропейската пшеница, ограничаването на продажбите за износ от вътрешния пазар и забраната за внос в Казахстан. Предишният максимум за този месец беше регистриран през миналия сезон (5,4 млн тона), съобщиха от аналитичния център „Русагротранс“ на „Агроинвестор“. По-рано те оценяваха, че обемът на износа през последния месец на лятото ще бъде на ниво от 5,2 млн тона. Общо за първите два месеца на сезон 2024/25 износът на пшеница достигна 9,4 млн тона, което е съпоставимо с юли-август миналата година, когато бяха изнесени 9,6 млн тона пшеница. Прогнозите за септември са обемът на износа да достигне 5,3 млн тона, в сравнение с 5,5 млн тона през септември миналата година.

Най-големият купувач на руска пшеница за първите два месеца на сезона е Египет, където са доставени около 1,4 млн тона (1,3 млн тона година по-рано). Второто място по обем на закупките делят Бангладеш (0,68 млн тона, в сравнение с 0,65 млн тона през юли-август 2023 г.) и Турция (1,1 млн тона). След тях по обем на закупките са Алжир с 0,49 млн тона (0,8 млн тона) и Израел с 0,47 млн тона (0,55 млн тона). Аналитиците от „Русагротранс“ също така отбелязват изключително активните доставки във Виетнам, където за първите два месеца на сезона са изнесени почти 246 хил. тона пшеница — повече от целия минал сезон (198 хил. тона).

Цените на пшеницата с 12,5% протеин в дълбоководните пристанища при доставка с автомобилен транспорт са се увеличили с 450 рубли спрямо предходната седмица, достигайки 16,3-16,4 хил. рубли/тон без ДДС (CPT Новоросийск), докато при маловодните пристанища са намалели с 200 рубли, до 14,3 хил. рубли/тон. През миналата година цените бяха съответно 16 050 рубли/тон и 13 500 рубли/тон, сравняват аналитиците от „Русагротранс“. Цената CPT Новоросийск при доставка по железопътен транспорт е била 17-17,2 хил. рубли/тон, в сравнение с 17,3 хил. рубли/тон седмица по-рано (-150 рубли/тон).

На юг цените на пшеницата от 4-ти клас останаха на ниво от 14 хил. рубли/тон без ДДС (EXW елеватор), в централната част на страната — 13,7-13,9 хил. рубли/тон, а в Поволжието намаляха с 100 рубли, до 12,5-14 хил. рубли/тон. „Вътрешният пазар на пшеница запази нивото от миналата седмица при увеличаване на количеството на предлагането, а в централна Русия продължаваше да се наблюдава високото ниво на търсене от страна на преработвателите“, отбелязаха аналитиците от „Русагротранс“. В Сибир изкупните цени останаха на ниво от 10-10,5 хил. рубли/тон, но нивото на предлагане е ниско, тъй като масовата жътва не е започнала поради дъждовете, които продължават да влияят негативно на качествените показатели на пшеницата и увеличават загубите. Това основно засяга Алтай, Новосибирска, Кемеровска област и Красноярски край.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини