Гърция е готова с визията си за своя Стратегически план след 2027 г.: Субсидиите няма да са на площ

50% от субсидиите ще сменят собствениците си в новата ОСП, в зависимост от нивото на производствения обем на стопанството в 7 скали

Групата съветници за Стратегическия план на Гърция за ОСП излезе с визията си за бъдещата ОСП в Гърция. Тя бе представена  по време на работна среща  с високопоставения служител на Европейската комисия Петрос Ангелопулос, политически анализатор на ГД „Земеделие“ (Дирекция „Земеделие“). На тази среща професорът по икономика Статис Клонарис изрази убеждението си, че субсидиите в бъдеще трябва да се предоставят по начин, различен от хектарите, което според него е враждебно към малките и семейните ферми.

Нивото на предполагаемия оборот или иначе казано Стандартен производствен обем, местоположението на стопанството и възрастта на фермера са трите основни филтъра, които ще отключват основната подкрепа в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Понятия като права на подпомагане, Националния резерв, прехвърлянията и сближаването ще станат минало, за да може субсидията да придобие „социално-икономически“ характер, както се предвижда в доклада на Стратегическия диалог за ОСП след 2027 г., който ще бъде ръководство за преговори между Комисията и държавите-членки.

Три филтъра в Гърция

Производствен обем: Стопанствата се разделят на седем категории в цяла Европа в зависимост от нивото на стандартния си производствен обем:

  1. Под 2000 евро: Много малки стопанства (полуиздръжка).
  2. 2001-8000 евро: Много малки стопанства (гранични).
  3. 8000-25000 евро: Малки стопанства.
  4. 25000-50000 евро: Средни стопанства.
  5. 50000-100000 евро: Големи стопанства.
  6. 100000-500000 евро: Много големи стопанства.
  7. Над 500000 евро: Изключително големи стопанства.

Според доклада, основната подкрепа ще се предоставя на стопанства до категория 3, т.е. малките стопанства. В категориите от 1 до 3 попадат 88% от стопанствата в Гърция според данни на професор Константинос Цимбукас. Важно е да се отбележи, че 9% от стопанствата в Гърция получават 50% от основната подкрепа. Те принадлежат предимно към категориите 4-6. Следователно, може да се предположи, че за тези 88% малки стопанства сумата на основната подкрепа може да се удвои. Въпреки това, това премахва стимула за увеличаване на стопанството и развитие за по-малките, и създава чувство на несправедливост за по-големите. Поради тази причина в доклада на Комисията се отбелязва, че ще бъде намерена стандартна формула от независим орган, който ще определи тези критерии.

Планински и необлагодетелствани райони: В Гърция около 405000 стопанства получават компенсаторни плащания, което представлява 70% от стопанствата, които получават основна подкрепа. Това отново е филтър, който обхваща по-голямата част от гръцките фермери. Важно е да се вземе предвид не само местоположението на земеделския парцел, но и местоживеенето на фермера.

Възраст на фермера: В Гърция около 8% от стопанствата принадлежат на млади фермери под 40 години. Това е най-силният филтър, който ако бъде включен в уравнението, може да донесе значителни ползи за малка част от фермерите в страната.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини