ДФЗ ще задържа 25% от сумите от намаленията за държавни помощи

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители ще бъде гласуван днес на второ четене от депутатите от Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

Проектът е внесен от народните представители Иван Иванов, Десислава Танева, Мария Белова и Атидже Алиева-Вели. Законопроектът беше приет с мнозинство на 5 септември по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите и след това гласуван в пленарна зала.

Основни промени, предложени в законопроекта:

  • Финансови корекции и разпределение на средства: Държавен фонд „Земеделие“ ще има право да задържа до 25% от средствата, получени в резултат на намаления и изключвания, които ще се разпределят за държавни помощи.
  • Прецизиране на сроковете за давност: Уточнени са сроковете за издаване на решения за налагане на финансови корекции и актове за публични държавни вземания.
  • Активност на земеделските стопани: Определено е от кой момент земеделските стопани се считат за активни при кандидатстване за директни плащания.
  • Допълнителна подкрепа за млади земеделски стопани: Въвежда се приемственост между схемите за млади земеделски стопани с гаранция за петгодишна подкрепа.
  • Финансов принос за застрахователни схеми: Определят се нови правила за кандидатстване за финансов принос за застрахователни премии с утвърдени насоки за условията на изпълнение.
  • Финансови корекции при неспазване на обществени поръчки: Държавен фонд „Земеделие“ ще има правно основание да налага финансови корекции при установени нарушения във възлагането на обществени поръчки.

Значението на второто гласуване е ключово за окончателното приемане на законопроекта. Очаква се депутатите да одобрят промените, които целят да подобрят финансовото управление на земеделския сектор и да улеснят работата на земеделските стопани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини