Фермерите искат да знаят в какъв срок ще получават отказите за плащания

Ще го реши пленарната зала, защото в Комисията по земеделие не се споразумяха

 Досега в България няма правно регламентиран срок, в който фермерите да научават дали имат отказ на плащанията си, защото ДФЗ няма такова правно вменено задължение.

По тази причина МЗХ предлага на Комисията по земеделие в парламента ДФЗ да издава индивидуалните административни актове за отказ на изплащане на безвъзмездната финансова помощ на земеделските производители в срок до 6 месеца от приключване на селскостопанската финансова година.

 Има обаче и друго внесено предложение от депутати, според което  земеделските производители да бъдат уведомявани за този вид санкции до 31 декември на годината.

Срокът до 31 декември е много кратък  и трудно осъществим, смята МЗХ, защото както каза зам.-министър Янислав Янчев,  точно по това време на годината, в края й, ДФЗ е много сериозно ангажиран и натоварен с обемните директни плащания, които приключват на 15 октомври, а и с оторизациите, които започват от 1 декември.

Затова МЗХ смята, че връчването на актовете за отказано директно плащане е по-реално да става до 6 месеца от края на селскостопанската финансова година.

Тъй като в комисията по земеделие на парламента обаче не се постигна единомислие по въпроса, в крайна сметка остана, че пленарната зала ще трябва да  реши кой от двата срока да гласува – дали до 31 декември или до 6 месеца след края на земеделската финансова година.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини