Тежката суша се отразява на перспективите за добива от пролетниците в Украйна

Според септемврийския брой на Бюлетина на JRC MARS за 2024 г., интензивната лятна суша в Украйна е оказала неблагоприятно влияние върху потенциала за добив на пролетните култури, особено в централните и източните региони.

Въздействие на сушата върху добивите

Пролетните метеорологични условия като цяло бяха благоприятни в по-голямата част от страната. Въпреки това, от юни температурите постоянно надвишаваха дългосрочните средни стойности, а интензивна суша засегна две трети от страната от края на юни до началото на септември. Тези условия на суша имаха ограничено въздействие върху добивите от зимни култури, тъй като сезонът беше на път да приключи. Те обаче засегнаха сериозно пролетните култури във всички области източно от Киевска област. Пролетният ечемик се възползва от благоприятни условия през пролетта и началото на лятото, което прави перспективата за добива над средната.

Намалено производство поради изоставяне на земи

В неконтролираните от правителството райони се наблюдава значително увеличение на изоставените земи, което води до значително намаляване на обработваемите площи в сравнение с миналата година. В останалата част на страната общата площ на обработваемата земя е запазена. Обработваните площи с пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед намаляват в сравнение с 2023 г., докато площите със соя продължават положителната си тенденция.

На национално ниво производството на пшеница и ечемик е значително под средното за последните пет години и 2023 г., главно поради намалените площи за прибиране на реколтата. Както царевицата, така и слънчогледът пострадаха от намалени добиви и площи, докато производството на соя се очаква да се увеличи поради разширяването на засетите площи. Производството на украинска територия, временно окупирана от Русия, беше значително намалено поради увеличаването на изоставената земя и силното намаляване на добива. Изчислява се, че от общото производство на пролетни култури  1% от  царевицата, 13% от слънчогледа и 2% от соята остават в неконтролирани от правителството райони.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини