Къде грешат най-често фермерите в Системата за електронни услуги

Какво означава едно заявление да е със завършен статус

Земеделските производители все още не познават много добре функционалности на Системата за електронни услуги (СЕУ), за да я използват правилно и да завършат статуса на едно заявление, което подават.

Това казват експертите, които сега водят  обучителните семинари в страната и разясняват неясните моменти при кандидатстването по интервенциите.

Например справка показва, че за  еко-ЗВПП за органично наторяване са подадени 3 263 заявления, от които 3 077 са заредени в ИСАК,  а по еко-ПЗП са подадени 1 458 заявления, от които 1 347 са заредени в ИСАК, защото останалите не са били завършени.

 Това показва, че все още се допускат доста грешки.

 Кои са най-често срещаните грешки и проблеми при работата на земеделците със СЕУ

Експертите констатират, че много от стопаните не познават достатъчно добре изискванията по интервенциите и затова бъркат при подаването.

Според тях мнозина все още не спазват сроковете за подаване на заявления,  а други допускат голям обем непопълнени таблици. Често им липсва и подписа на компетентното лице. Освен това прикачват таблици във формат, който е различен от утвърдения.

В такива случаи заявленията не стигат до краен статус, при който трябва да им се изпише: „чакащо ръчно зареждане в ИСАК“.

Според данните сега СЕУ има 75 154 регистрирани потребители

 През нея са подадени заявления, които изглеждат така:  5 805 за пчели, 145 – за вино, ДП с КЕП -765 заявления, ДП ръчно – 3 293 заявления, ДП – детайли – 38 417 заявления.

Специалистите обясняват още и

какво представлява Системата за електронна комуникация

Кандидатите трябва да знаят, че занапред през нея ще трябва да работят непрекъснато и тя вече им дава възможности чрез нея да могат да предоставят  документи, да подписват договори, чрез нея също ще им се връчват  и индивидуалните  административни актове.

Сега се прави обновяване и надграждане и на ГИС модела в СЕУ

Това означава, че в него вече ще бъдат оптимизирани още  инструменти в картата,  ще се добавят нови функционалности, повишава се бързодействието  й, казват от администрацията.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини