През 2024 г. Сентинел вече следи има ли оран в затревените площи

Системата за мониторинг на площ задължава вече  администрацията да контролира условията за допустимост чрез спътниците

 

Системата за мониторинг на площ – СМП, вече е процедурата, която ще прави редовно и систематично наблюдение, проследяване и оценка на селскостопанските дейности и практики, извършвани в рамките на  земеделските пощи чрез данни от спътниците Сентинел по Програма Коперник.

Това обясняват експертите на фермерите, които участват в обучителните семинари. Земеделските производители трябва да знаят, че тя е задължителна и при нея се прави пълна автоматична обработка на данните и има пълно покритие.

Въпросното разширение на наблюдението с тази система стана факт съгласно европейски регламент от 1.1.2024 г., с който държавите членки са длъжни да монитират всички условия за допустимост, които могат да бъдат проследявани чрез данни от спътниците Сентинел.

За 2024 г. разширяването на системата ще включва проследяване на наличие на оран във всички площи, декларирани като затревени.

Целта е липса на данни за наличие на оран в периода 1.04 – 31.07 за площи заявени по еко ГТ – поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини