Реколтата от слънчоглед в Сливенско е трагична-няма продукция, няма и цена

Реколтата от слънчоглед в Сливенско тази година е трагична-няма продукция, няма и добра цена. По този начин обобщи за земеделеца.бг ситуацията с добивите от маслодайната култура в региона Георги Радев – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен.

От 30 до 110 кг. от декар показват добивите, 115 кг. е най-високият ни добив от маслодаен слънчоглед. За сравнение миналата година зърнопроизводителите са прибирали поне по 170-180 кг. от декар. „Това ни е трета поредна година, в която реколтата е лоша и нещата стават все по-зле. Парите, които ще получим за продукцията си, няма да стигнат дори да си покрием разходите. Човек, колкото и запаси да има от финансови средства, те се изчерпват, няма от къде повече да дойдат. На всички положението е еднакво, независимо дали е малко или голямо стопанство, няма никаква разлика, процентното съотношение е едно и също“ , споделя още Георги Радев.

По думите му, малкото продукция от ниските добиви, съвсем не означава, че изкупната цена ще се покачи. „Предишни години, ако има добив няма цена или пък, ако няма добър добив – има висока цена, сега – нито добив има, нито цена има. Цената на слънчогледа от нашия регион към момента е 0,86 -0,87лв/кг, но се коментира, че няма много висока масленост и заради това не дават повече пари. Тя просто няма как да се получи висока масленост, защото липсата на валежи и влага си изиграха ролята“, допълва земеделецът.

Поредната година с лоша реколта е причина за очаквани фалити сред зърнопроизводителите в Сливенско. „Много колеги казват, че това ще им е последна година и не могат да продължат напред, защото финансовите им запаси са изчерпани и започват да задлъжняват все повече. Oткакто започна войната с Украйна, положението в сектора се влоши, не става по-добре, а все по-лошо и за съжаление не виждаме „светлина в тунела“, коментира той.

Яна Дамянова

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини