Катастрофални валежи в Европа: Библейски дъждове унищожават току-що засетите култури

Силните проливни дъждове в Полша доведоха до катастрофални резултати. В някои региони на страната паднаха до 250 литра вода на квадратен метър, което причини критични загуби за агросектора. Правителството обяви режим на извънредна ситуация.

Наводненията, предизвикани от проливните дъждове, вече отнеха живота на петима души. Най-засегнати от природните бедствия са югозападните части на Полша, включително Ополското воеводство и Долна Силезия. Четири воеводства са под заплаха от наводнения.

Агропромишленият комплекс на страната понася огромни загуби. Под вода се оказаха няколко хиляди хектара земеделски земи. В много стопанства се наложи евакуация на добитъка. Много фермери, които са инвестирали в реколтата, загубиха средствата си за съществуване. Полските власти очакват проблеми с торовете, семената, силажа и фуражите за животни. Ситуацията се оценява като критична.

Освен Полша, подобна ситуация се наблюдава в Словакия, Чехия, Унгария, Румъния и някои части на Австрия. Проливните дъждове отмиват прясно засятите култури и във Великобритания.

В Обединеното кралство валежите, които един фермер нарече “библейски”, отмиха прясно засети култури и наводниха силози за зърно в много части на страната. Фермите в Англия бяха сред най-тежко засегнатите от наводнението през миналия уикенд.

След седмица на почти перфектни условия за сеитба, обемът и интензивността на дъждовете през уикенда станаха катастрофални за много фермери. Андрю Робинсън, който обработва 1200 хектара земя в района на Тодингтън в Бедфордшир, е засял една трета от тази земя с пшеница и ечемик миналата седмица, но след 103-143 мм дъжд в неделя (22 септември) той очаква реколтата да се провали.

Въпреки катастрофалната ситуация, някои фермери се възползваха от дъждовете. Например, производителите на захарно цвекло в източната част на Англия.

Тези екстремни метеорологични условия подчертават необходимостта от адаптация и устойчивост в агросектора, за да се справи с предизвикателствата на изменението на климата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини