Bild: Доставките на евтино украинско зърно водят до разорение на немските фермери

Неконтролираните доставки на евтино украинско зърно разоряват немските фермери, пише вестник Bild.

Изданието отбелязва, че цената на пшеницата продължава да пада, като в момента е около 200 евро за тон, докато след началото на конфликта в Украйна достигаше до 435 евро. След прекратяването на зърнената сделка през юли 2023 г., пшеницата пристига в Германия с автомобилен транспорт и по железопътни линии и по идея трябва да се транспортира в други страни. „Но вместо това тя се изкупува от нашите мелничарски и фуражни заводи. Вероятно на дъмпингови цени под 160 евро за тон“, заяви пред Bild 66-годишният фермер Йобст Дисмер от Долна Саксония.

Последствията са катастрофални не само за фермерите, но и за производителите на селскостопанска техника, тъй като при падането на цените на зърното фермерите просто нямат пари за нова техника. „Продаваме на загуба пшеницата, която произвеждаме по най-високите немски стандарти. В същото време в страната се внася в големи количества пшеница от Украйна, за която няма задължение да се потвърждава наличието на пестициди или торове. Да не говорим за опасността от замърсяване на пшеницата при използването на бойни средства“, цитира изданието думите на друг фермер — Франк Вуллекопф.

Докато цената на пшеницата пада, цените на хлебните изделия в Германия растат — през последните четири години с 34,4%. „Първо, пекарите имат дългосрочни договори. Ако цените на суровините падат, може да отнеме до година, докато се усетят последствията. И обратно“, обясни генералният директор на асоциацията на пекарите Фридеман Берг. По неговите думи, са се увеличили и други разходи — за персонал, енергия, бюрокрация. Например, от януари, съгласно новата директива на ЕС, пекарите трябва да потвърждават, че производството на използваните от тях суровини не е довело до унищожаване на гори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини