В земеделието всичко започва от здравата почва

Микроорганизми и гъби изчистват почвата, справят се с неприятели и болести

В активите и историята на фирма Амитица вече има множество решени проблеми в България – със съживени почви и фермери, които се хвалят, че са се справили с упорити неприятели. Много оранжерии също споделят, че са се освободили от най-упоритите вредители под стъклените си покриви, включително ликвидирането на тута абсолюта по доматите и премахването на неприятели в зърнените култури и царевицата.

Целият този успех се дължи на естествени и щадящи продукти, които значително намаляват употребата на химикали в нивите и не струват повече от тях. Един от големите успехи на Амитица е справянето с крушовата бълха в овощарските стопанства, където са приложени техните щадящи продукти. Не може да не се отбележи и краят на телените червеи, хоботниците и десетки други неприятели в зърнените култури. Краят на черната златка, например, дойде с помощта на нематоди, които са официално регистрирани. Всичко това е възможно благодарение на цялостна система от естествени, безвредни и щадящи продукти. Химията е като да пиеш аналгин – облекчава симптомите, но болестта остава и в крайна сметка стигаш до антибиотик, казва Здравка Смиленова, основател на Амитица.

Как се постига всичко това и откъде се започва? Отговорът е, че всичко започва от почвата. Земеделците по целия свят вече търсят работещи и икономически рентабилни решения за проблемите, пред които са изправени. Все повече става ясно, че старите проблеми не могат да се решават по конвенционалните начини, които не носят ефект и икономическа рентабилност, а изискват все повече третирания. Доказва се, че не е правилният начин да се гасят пожари с много химикали и активно торене. Необходим е нов начин на мислене.

Това е особено важно за растениевъдството, където почвите играят ключова роля. Може би години наред не сме го забелязвали или не сме искали да го признаем, но днес вече е ясно според европейската и българската статистика, че значителна част от почвите са мъртви или много болни. Затова стандартната растителна защита става все по-малко ефективна, докато не възстановим почвите.

Трябва първо да оздравим почвите, а след това и растенията, казва Здравка Смиленова от Амитица, лидер в чистата растителна защита. Необходим е цялостен подход, който да помогне на земеделците да получават здрави и високи реколти, което зависи преди всичко от почвите, добавя тя.

Почвата е безценен ресурс, чийто баланс сме нарушили с прекомерна обработка и пръскане. Тя не е безкраен ресурс, а плодородието ѝ сега изисква нова грижа, мъдрост и устойчиви практики за съживяване на хумуса. Според Здравка Смиленова, здравата почва е в основата на всичко в земеделието.

Затова днес изразът „да нахраним растенията“ може да бъде вреден, ако изпреварва израза „първо да нахраним и излекуваме почвата“.

За да започнем с нов начин на мислене и действие, първо трябва да се престрашим и да опитаме, за да видим началото на битката за чисто земеделие.

Днес вече става дума за многото нанесени вреди на почвите, включително промяна в тяхното pH и блокирани елементи, които търсим, за да ни помагат.

Амитица с дългогодишни и постепенни стъпки обхваща процесите по спасяване на почвата и лекуване на растенията. Например, с третиране с бактерии с фунгицидна роля, азотфиксиращи и фосформобилизиращи, тя първо изчиства почвата на едно стопанство. Така отговаря и на новите европейски регламенти, които поставят въпроса за подобряване на почвения потенциал и замяната на първа група препарати с щадящи.

Това разбиране започва с промяна в начина на мислене и от тези, които винаги са първопроходци. В случая, главната роля играе фирма Амитица, която вече лекува почвата, а след това и растенията. Много фермери вече са й се доверили и споделят, че са постигнали и продължават да постигат успехи. Други плахо се опитват да опитат.

Това се потвърди и на среща на фирма Амитица с напредничави фермери от България и Република Северна Македония в Моравско село, до Разлог, където се проведе ценен семинар. Земеделците споделиха, че са дошли, за да променят начина си на мислене и да преминат от конвенционално към щадящо земеделие с естествени продукти.

Днес е времето водещата компания за биологично и устойчиво земеделие у нас – фирма Амитица, да популяризира своите решения. Въпреки че разполага с тях от години, фермерите не се осмеляваха да ги използват. След многото решени проблеми в стопанствата в страната, фирмата вече има самочувствието да представи своите решения, които работят в посоката почва – растения – здраве – добиви. За тях тя е чакала десетки години, докато фермерите узреят и й повярват.

Решенията може да изглеждат екологично революционни, но резултатите от тях на много места в България показват, че фирмата действа чисто и безкомпромисно и вече е спечелила уважението и доверието на фермерите.

„Ние не говорим за отделни препарати срещу конкретни причинители“, казва Здравка Смиленова. „Въпреки че един фермер може да започне с конкретен проблем в стопанството си и след като се убеди, да продължи с нашата система. Говорим за цялостна технологична работа, която може да се нарече инвестиция в бъдещето.“

„Не вярвах, но го видях с очите си“, казва Георги Телкиев, зърнопроизводител от Пловдив. Той споделя как за няколко години с продуктите на Амитица е изчистил не само почвите си, но и най-сериозните неприятели в царевицата. „Не предполагах, че е възможно“, добавя той. А и добивите при него са се увеличили.

 

Системата на Амитица залага на чисти естествени продукти, щадящи почвата, които сега са включени и в екосхемите от Стратегическия план. Започвайки с един продукт, може да се приложи цяла екологична стратегия. След като първо изчистим и оздравим почвите, следва да ги нахраним с естествени торове, използвайки разграждането на растителните остатъци с помощта на гъби и микроорганизми, които след това лекуват растенията, обясняват от фирмата.

Системата е разработена с много знания, натрупани през трите десетилетия работа на Амитица, която вече има много регистрирани продукти. Днес фермерите се убеждават, че с помощта на Амитица могат да спрат практиката на многократни химически третирания, които не решават конкретен проблем, а само го удължават.

Здравка Смиленова, двигател на тази промяна у нас, вече има множество решени проблеми на българските фермери. Земеделците в България са чули за окончателно решени проблеми с неприятели като черна златка, хоботници и други в Северна България. Десетки доволни оранжерии съобщават, че вече нямат проблеми с упорити неприятели като трипс и белокрилки. Ценно е да се чуе как фермер разказва, че е успял да се справи с тута абсолюта по доматите си и няма нито един повреден плод, благодарение на Амитица.

„Първо правим почвата жива“, казва Здравка. „В нея кипи такъв живот, че дори не подозирате. Тя е съставена от живи микроорганизми и гъби, а ние също добавяме такива с нашите продукти. Имаме комплексни пакети на достъпна цена за всички, които искат да прекратят прекомерното торене и химия и същевременно да решат дългогодишни проблеми с болести и неприятели.“

За фермерите това е инвестиция, а не разход, казва тя, защото вложени във вече здрава почва, естествените продукти вършат много работа, за да изникнат здрави растения без стрес, които по-малко ще бъдат нападани от болести и неприятели.

Някои фермери вече са видели ефекта и се хвалят, други все още се колебаят да опитат. На тях Здравка казва: „Нека ни поканят, за да направим характеристика на стопанството и да ги посъветваме откъде да започнат.“

Началото може да започне от стърнищата, тъй като е важно растителните остатъци да се разградят и да нахранят почвите ни. За тази цел Амитица предлага няколко продукта деструктори, които постигат висока степен на усвояване и са на достъпни цени. Деструкторите за растителните остатъци не само помагат за заздравяване на почвата, но са и специално формулирани за ноу тил и други подобни обработки. Амитица предлага 3-4 такива продукта на цена от 3-4 лв на декар.

Възстановяването на живота в почвата трябва да продължи с щадящо и естествено торене. Фирмата предлага уникални естествени торове, които значително намаляват минералното подхранване. Какво прави Амитица след това с биологичните и щадящи продукти, които се опитва да наложи от години?

„Само с два продукта можем да изчистим едно поле“, казва Здравка, ако фермерите ни се доверят. Мнозина може би не знаят, но още от 2016 г. Амитица има продукт на основата на живи спори на ценна гъба. Малки дози от този продукт, вкарани в почвата, прорастват в неприятелите и ги задушават, а самата гъба продължава да отделя вещества и да унищожава неприятелите. Така с една спора в почвата се постига голямо производство на гъбата, обяснява Здравка. Според нея Амитица може да замени цялата химия в стопанството, стига човек да има смелостта да опита.

За зърнопроизводителите фирмата предлага да се започне или с обеззаразяване на семената за сеитба, или с площно третиране, за да се усвои технологията. Веднъж обеззаразени с продукта на Амитица, семената си знаят работата. Продуктът не е лимитиран от влагата, защото изисква точно толкова влага, колкото е необходима и на семената, за да поникнат. С третирането на семената най-важното е, че посяваме гъбата в почвата, а оттам нататък тя започва да работи и си знае работата, допълва специалистката.

Основна и здрава стъпка са продуктите с микориза, като Биостарт, които също са смес от бактерии. С тях в Северна България вече са постигнати убедителни резултати. От срещата се убедихме, че много производители вече идват в Амитица и искат да работят с нея, благодарение на рекламата от уста на уста. Това правят и другите продукти от пакетите на Амитица, които благодарение на микроорганизмите след това идват на помощ и в борбата с патогените.

Не можем да не споменем, че един от торовете на Амитица е уникален. Биоазото се продава сам. Това твърдят както от фирмата, така и много фермери. Той съдържа 12% азот от органичен произход, 40% въглерод и органично вещество. Фермерите казват, че е толкова добър, че веднъж видели ефекта, непременно го искат отново и отново.

Времето за минерализация на органичния азот е 2-4 месеца в зависимост от структурата на почвата, но през това време доказано подобрява баланса на хумуса. За сравнение, при препоръчвана доза от 30 кг/дка амониева селитра, тук препоръчваната доза е 15 кг/дка, което е и по-евтино.

Овощарите също са много доволни от работата с Амитица, особено тези, които заедно със Здравка Смиленова комплексно решават проблема с крушовите бълхи. Те не само са успели, но и се гордеят. Един фермер сподели, че е смятал да изкоренява крушовите си насаждения заради нерешимия проблем с бълхата, но днес, благодарение на Амитица, я е изчистил и все още не може да повярва.

Много зърнопроизводители също са решили проблемите си с хоботник, скакалци, охлюви и диабротика, които иначе стават все по-голямо нашествие и които химията ликвидира частично и с много пръскания. Успоредно с това, те се справят и с подготовката за засушаванията, където продуктът Липосан е безкрайно полезен за тургора.

С един наш продукт можем да изчистим всички стадии на неприятелите, стига фермерите да ни повярват и да се осмелят да действат заедно с нас, казва Здравка. Тя допълва, че разбира, че проблемът е предимно психологически и човек трябва веднъж да се реши да опита.

Днес световен проблем е, че здравето на почвите е под огромен въпрос. Затова е време да се прилагат цялостни технологии, които да започват от почвите. Фирма Амитица отдавна се е осмелила да направи това, като се е подсигурила с най-добрите и доказано работещи продукти на световни производители с гъби и микроорганизми, и резултатите са видими в голяма част от страната.

Продуктите на фирмата са част от цялостна стратегия за подход към почвите, тяхното хранене, след това храненето на растенията и справянето с болести и неприятели. Друг път няма.

Специалистите на фирма Амитица са готови за този път. Потърсете ги!

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини