Казусът „украинска помощ“

Днес е крайният срок за изплащането на втория транш на прословутата украинска помощ. Както и прогнозирахме, тя вероятно ще закъснее. 

Както знаем, парите за тази помощ не са заложени в бюджета и се търсят от всякакви източници и пера, в и без това оглозгания бюджет на държавата. Затова са и леко странни изказванията на браншови лидери, че предизборно тези пари трябва да се дават, и плашенето с протести.

А държавата в лицето на сегашното ръководство на Министерство на земеделието и Министерство на финансите, вече поеха ангажимент пред земеделците, че въпреки, че средствата не са заложени в бюджета, те ще бъдат изплатени. Малко вероятно е държавата да не изпълни ангажимента си. По-вероятно е парите да се търсят.

Знаем, че наскоро държавата беше принудена да намери и няколко милиона за евентуално неправомерно отрязани по екосхемите, които също не бяха предвидени в бюджета. А парите не идват от нищото. Те идват от нашите данъци, и се получава че от една страна държавата дава, а с другата ръка – вдига данъци и осигуровки и си ги взима.

Но най-важно е правилото – ако нещо не е заложено в бюджета, то не е сигурно и гарантирано. С него може да се спекулира, може да се изнудва, а ако ти го дадат – трябва да си благодарен. Едва ли земеделците заслужават това. Затова е и похвално, че МЗХ в лицето на министър Тахов вече казаха, че ще работят за залагането на средства за украинската помощ в бюджета на държавата за 2025 г.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини