Дългосрочна прогноза за климата в България: Ще станем ли производители на маслини?

До края на века се очаква Южна България да страда все по-често от суша, докато северната част на страната ще се бори с наводнения и торнадо. Анализът на хидролози и метеоролози разглежда два сценария – реалистичен и песимистичен.

Според реалистичния сценарий, средните температури ще се повишат между 1 и 2 градуса през следващите години. Песимистичният сценарий предвижда увеличение на температурите с до 6 градуса. И в двата случая сушите ще бъдат по-чести и продължителни. Валежите се очаква да намалеят между 5 и 30%, а горещите вълни ще продължават средно с между 5 и 10 дни по-дълго. На този фон често ще ставаме свидетели на краткотрайни, но интензивни валежи, водещи до наводнения.

Александър Миндачкин: Климатичните промени поставят на риск производството на храни

Отглеждане на маслини и тропически плодове в България

Йовко Айлов, производител на маслини в Раковски, споделя, че всички маслини са зелени до септември-октомври, когато започват да почерняват. Той отглежда маслини, портокали и мандарини повече от 10 години. С промените в климата в България, маслините започват да се отглеждат масово. Един от сортовете, който е създаден за производство на зехтин, е много маслодаен и дава най-качествения зехтин в света. Топлите зими позволяват отглеждането на растения, характерни за Гърция и Турция, като шамфъстък, маслинки, различни смокини и нарове.

Климатични промени и последствия

Доктор Валентин Симеонов от Федералния институт за технологии в Лозана обяснява, че горещите вълни, пожари, наводнения и градушки ще нарастват както по сила, така и по продължителност. Горите са естествен регулатор на температурите и наводненията, но основната заплаха пред тях, освен дърводобива, са пожарите. България остава една от малкото страни с голям горски фонд, която няма самолет за гасене на пожари в труднодостъпните зони.

Климатичните промени – черен слон в стаята на земеделието

Според дългосрочния анализ на Института по метеорология и хидрология, водата в реките в Южна България ще намалее с близо 20%. Кратки, но интензивни дъждове ще предизвикват наводнения в Северна България и по Южното Черноморие, а бурен вятър и торнадо ще се наблюдават в Североизточна България.

Климатологът Симеон Матев подчертава, че всички сме подвластни на промените в природата. В следващите години ще станем свидетели на множество интензивни извалявания, водещи до наводнения, както и на дълги периоди без валежи, увеличаващи интензивността на сушата.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини