Забавяне на украинската помощ за земеделците: кога ще се изплатят средствата?

Днес, на 30 септември, когато беше последният регламентиран срок за изплащане на украинската помощ към българските земеделци, стана ясно, че средства няма да бъдат преведени. Причината за забавянето се крие в процедурни неуредици, които възпрепятстват навременното приключване на процеса по изплащане.

1 239 земеделски стопани са получили подпомагане по първи транш на „украинската помощ“ с представени декларации за загуби

Въпреки обещанието на финансовия министър Людмила Петкова да осигури нужния бюджет за помощта, крайното решение остава в ръцете на правителството. Паричните средства трябва да бъдат официално поискани и одобрени от Министерския съвет, както обикновено се случва при извънредни плащания. Досега обаче, такава точка не е включена в дневния ред на заседанията на правителството.

Освен това, поради просрочването на крайната дата за изплащане, България ще трябва да получи съгласието на Европейската комисия за да продължи да подпомага земеделците след 30 септември. Очаква се в скоро време Министерският съвет да приеме решение за отпускане на средства от държавния бюджет, а след това Европейската комисия да даде окончателно съгласие. Ако процедурите протекат без допълнителни забавяния, украинската помощ може да достигне до стопаните преди изборите.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини