Цените на селскостопанските продукти продължиха да намаляват през второто тримесечие на 2024 г.

През второто тримесечие на 2024 г. цените на селскостопанските продукти в ЕС са намалели както за крайните продукти, така и за суровините, които не са свързани с инвестиции. Средната цена на селскостопанската продукция намалява с 3% през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г.

През този период средната цена на стоките и услугите, които понастоящем се потребяват в селското стопанство (суровини, които не са свързани с инвестиции, като енергия, торове или фуражи), е намаляла със 7 %. Въпреки това тези спадове бяха малко по-малко резки, отколкото през предходните две тримесечия.

След период на рязко увеличение на цените на селскостопанските продукти през 2021 г. и първите 3 тримесечия на 2022 г. скоростта на растеж се забави и цените в крайна сметка започнаха да намаляват. Неотдавнашното намаление на селскостопанската продукция и разходите за суровини е в посока на по-спокойни равнища отпреди 2021 г.

Данни за индексите на цените на селскостопанските продукти, публикувани от Евростат.

Динамика на индексите на селскостопанските суровини и цените на продукцията в ЕС, първо тримесечие на 2021 г. - 2-ро тримесечие на 2024 г., % изменение в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Диаграма. Вижте връзките към пълните набори от данни по-долу.

Данни: apri_pi20_outq и apri_pi20_inq

По-внимателният поглед върху данните показва контрастни ценови тенденции за селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г. Голям спад е регистриран в цените на яйцата (-15%), зърнените култури (-14%) и фуражните растения (-13%). За разлика от това, недостигът от страна на предлагането доведе до продължаващо увеличение на цените на зехтина (+41%) и картофите (+10%).

Като цяло цените на плодовете и зеленчуците са се променили умерено (+3 % като цяло съответно за плодовете и -1 % за зеленчуците), въпреки че има значителни контрасти за конкретни продукти. В категорията плодове най-рязък спад в сравнение със същия период на 2023 г. е при лимоните и лайма (-48 %), като най-рязкото увеличение е при плодовете от субтропичен и тропически климат (+51 %). При зеленчуците се наблюдава рязък спад в цените на лука (-46%) и доматите (-27%), което контрастира с рязкото покачване на пресните варива (+39%) и карфиола (+35%).

Сред суровините, които не са свързани с инвестиции, най-голям спад на цените е регистриран при торовете и подобрителите на почвата (-19 %) и фуражите (-13 %).

Тримесечните цени намаляват в повечето страни от ЕС

На национално равнище повечето държави от ЕС (17 от 25 с налични данни) регистрират спад в цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г. Най-резкият спад на цените е в Унгария (-13%), Полша (-12%) и Чехия (-10%).

За разлика от това най-голямото увеличение е отчетено в Гърция (+8%), Латвия (+4%), Кипър и Ирландия (+3%).

Промяна в тримесечните индекси на цените на селскостопанските продукти, Q2 2024 спрямо Q2 2023, %. Диаграма. Вижте връзки към пълни набори от данни по-долу

Данни: apri_pi20_outq и apri_pi20_inq

Що се отнася до вложените ресурси, които не са свързани с инвестиции, всички държави от ЕС, за които има налични данни, отчитат спад през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. Най-резките темпове на спад са в Хърватия (-14%), Унгария, Испания и Словакия (по -11%).

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини