Нови функционалности в СЕУ ще улеснят земеделските стопани

ДФ „Земеделие“ се обръща към потребителите за техните мнения и предложения за подобряване на електронните услуги, които предлага

С цел облекчаване на административната тежест и по-лесно и ефективно използване на възможностите за подпомагането на земеделските стопани, Държавен фонд „Земеделие“ въвежда нови функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ). Към момента в СЕУ са регистрирани на 75 000 потребители. На база на анализ на потребителските нужди на всички тези земеделски стопани ДФЗ продължава да оптимизира възможностите на Системата.

В тази връзка е създадена форма за изпращане на предложения за подобрения, която потребителите могат да достъпят като сканират чрез мобилните си телефони QR кода или посетят следния линк към формата.

Внедрява се изцяло  нова функционалност посредством която бенефициерите могат електронно да упълномощят друго лице да ги  представлява в СЕУ чрез квалифициран електронен подпис (КЕП). Досега за това бе необходимо земеделският стопанин да посети нотариус, да подпише пълномощно, да плати съответната такса, след което упълномощеното лице от своя страна да посети офис на ОД на ДФЗ, където служител да  потвърди достъпа на база упълномощаването. С новата функционалност се дава също възможност на бенефициерите и да упълномощават потребители за конкретни действия, вместо  както досега – да им дава пълни права. Така например вече може да се даде разрешение на потребител само за подаване на заявление по конкретен прием, за водене на комуникация, за извършване на справки и др.

Друго нововъведение е добавянето на нова роля „Външно длъжностно лице“. Тази роля ще получат служителите от Общинските служби „Земеделие“ (ОСЗ) и служителите от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ). Така ще се осигури възможност на тези служители да съдействат на кандидатите със създаването и попълването на заявленията за подпомагане, в това число и изчертаването на парцели и заявяване на интервенциите.

От Кампания 2024 бе въведена и нова географска карта към Системата за електронни услуги. Новата платформа позволява подобряване на съществуващите инструментите за изчертаване и редакция на парцели, ускоряване на процесите на модула за геопространствено заявяване. Непосредствено преди разработката бе проведено проучване, в което се включиха над 500 служителя на ОСЗ, които изпратиха над 1500 предложения за оптимизация на Системата.

ДФЗ създава и нов модул за електронна комуникация към СЕУ, който ще обедини на едно място всички типове кореспонденция и ще предостави множество допълнителни функционалности за потребителите. Системата ще изпраща и нотификации, които ще напомнят на потребителите за изтичащи срокове, предстоящи приеми и др. важни събития относно заявленията за подпомагане.

От Кампания 2024 бе въведено и изцяло електронно генериране на удостоверения, необходими за учредяване на особен залог. По този начин изцяло отпада необходимостта да се посещава на място областен офис на ДФЗ.

Държавен фонд “Земеделие” и Министерство на земеделието и храните планират провеждане на цикъл от обучения за работа със СЕУ, като той ще включва теоретична и практическа част с цел постигане на по-добро усвояване на знанията. Информацията за предстоящи обучения ще бъде публикувана на сайта на ДФЗ – dfz.bg.

Новите функционалности бяха презентирани успешно и при голям интерес сред земеделските стопани по време на организираните от Министерство на земеделието и храните обучения в страната относно изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Всички презентации от проведените обучения са достъпни за изтегляне от СЕУ.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини