Георги Телкиев: Не искам да правя едно и също нещо година след година, и да виждам, че няма ефект и аз пак да го правя

Ако искаме да правим дългосрочно земеделие, трябва да почнем да търсим нови пътища и решения за устойчивост. Очевидно е, че възможностите на химията са ограничени. Това е твърдото убеждение на пловдивския зърнопроизводител Георги Телкиев, който обработва около 9000 дка земя. Той е започнал да внедрява в своето стопанство устойчиви технологии и биологични препарати в замяна на химията още преди 4 години и вече вижда ефекта им. Затова и може да се похвали с по-добри добиви от своите съседи. Разговаряме с него по време на семинар, организиран от фирма Амитица за зърнопроизводители.

Въпрос: Ако искаме да правим дългосрочно земеделие, трябва да почнем да търсим нови пътища и решения за устойчивост. Очевидно е, че възможностите на химията са ограничени. Какво ви накара да се замислите за промяна?

Георги Телкиев: През годините, в които свикнахме да работим с тежката химия, виждах, че почва да се губи ефекта от нея. Реших да пробвам, защото аз искам да правя земеделие и да намеря дългосрочни решения. Не искам да правя едно и също нещо година след година и да виждам, че няма ефект и аз пак да го правя. Искам по друг начин да ръководя моето стопанство, да се движи по друг път. Аз отглеждам и зеленчуци. А тези зеленчуци ги ядем всички ние, включително децата ни. Недобросъвестно е да ги блъскаш с химия. Трябва да ядем чиста и качествена храна, а не да се тровим. При зеленчуците също работя с някои препарати на Амитица, като Натуралис.

Георги Телкиев: Не искам да правя едно и също нещо година след година, и да виждам, че няма ефект и аз пак да го правя

Въпрос: Какви са резултатите от внедряването на устойчиви технологии и биологични препарати във вашето стопанство?

Георги Телкиев: Работя с фирма Амитица от 4 години. Използвам техните продукти. Отначало и аз като останалите колеги, които тепърва започват да работят с нещо ново, винаги има някакъв страх. Не можеш да се довериш на 100 процента на даден продукт. Ние сме свикнали с традиционното земеделие и химията. Познаваме си го. Усъвършенствали сме го през годините. При първите ми срещи с Амитица, аз не можех да повярвам, че нещата ще се случат по начина, който ми обясняваха. Но все пак реших да пробвам, за да видя какъв ще бъде резултатът. И след 4 години резултат има и е видим. Прилагам на 100% обеззаразяване на семената при царевицата изцяло с продукти на Амитица – Натуралис, БМВ и Биостарт. Това ми препоръчаха от екипа на компанията при консултациите. Нямам нападения от нощенка, диабротика тази година също нямаше в моите полета. Това е защото вече четвърта година работя с тези продукти и гъбите и микроорганизмите вече са наситили полетата ми като плътност. Вече почти сме изчистили ларвите и насекомите, които обитават почвата. Не мога да кажа, че на сто процента навсякъде всичко е перфектно. Имаше около 5% на определени места в някои блокове, в които е имало някакво леко нападение. Но като цяло – в 2300 дка царевица 20-30 дка не са заплаха или индикация за това, че технологията не работи. Доволен съм, продуктите работят. Затова и гарантирам пред колегите. Препоръчвам им да ги ползват. Защото химията, както всеки вижда и знае, вече не е решение. Разрешените препарати все повече намаляват. Не се знае какво въобще ще остане. Хубаво е по-отрано да почнем да търсим решения и да вървим в посока внедряване на безопасни биологични препарати. Трябва да има бъдеще и да гледаме напред.

Агр. Христо Николов: Почвите в България се изтощават със заплашителна скорост

Въпрос: Каква е равносметката на годината?

Георги Телкиев: При зърнено-житните култури нещата не са добре. Цените на борсите са ниски. Търговията е почти замряла. Търсенето е слабо. Дори за царевицата няма търсене от търговците. В моето стопанство добивът от пшеница е 430 кг/дка, същия като предходната стопанска година. При слънчогледа е една идея по-добре, въпреки че отново беше зверска суша. Нямахме дъжд от месец май. При него добивът ми е 175 кг/дка и го отдавам на това, че втора година слагам Биотринсик на Индиго от Амитица. И той си е свършил работата и ефекта е видим. Не мисля, че в нашия район някой би се похвалил с такива добиви.

Въпрос: Как работите с Амитица?

Георги Телкиев: Много лесно и приятно. Влизат ми винаги в положението. Но важното е, че са безупречни партньори и следят агрономическата част непрекъснато и във всеки един момент. Имаме непрекъсната комуникация и винаги обсъждаме заедно всяка една стъпка. Има обратна връзка. Без нея нещата не се случват. Винаги безкомпромисно спазват думата си.

Въпрос: И въпросът, без който няма да минем – по-скъпи ли са тези препарати?

Георги Телкиев: Това е въпрос на сметки на всеки един стопанин. За мен не е скъпо, а е ефективно. За мен е важно като съм си дал парите, да видя ефект. И го виждам. Щом виждам реален ефект и нещата се случват, за мен не е скъпо.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини