Архимандрит Йосиф: Няма кой да изкупи биволското мляко, което произвеждаме

Архимандрит Йосиф от великотърновското село Обединение има собствено стопанство и отглежда биволи. Занимава се с това от 2015 година.  Животните му са от породата „Българска Мурра“. Разказва, че започнал с три биволици, а сега вече стадото му наброява 120. В началото се е занимавал с отглеждането на овце, но липсата на работна ръка  го принудила се преориентира и да търси друг начини да се справи. Насочил се към биволите, защото са стадни животни, а и по това време има пазар за сиренето. „Правех сметка, че с две биволици ще мога да си покривам разходите и лека полека се наложи да се увеличат, защото две биволици няма кой да ги пасе, селската чарда се разпръсна. Работници като дойдат искат 500 -600 лева заплата, а с 2,3, 5 животни не става, налага се да се увеличат“,  допълва отецът.

Проблемна се оказва реализацията на биволското мляко. От една страна за мандрите добитото количество мляко е малко и не могат да оправдаят транспортните си разходи, ако идват да го изкупуват.  „ От друга  страна държавата ни задължава да отчитаме определено количество мляко на глава, което мляко няма кой да го изкупи. Нещо, което сме го произвели, няма къде да го реализираме. Държавата като поставя условия и иска този литраж, да ние сме го добивали и когато е имало на кого сме го давали , но сега нещата не стоят така.  Тя трябва да се погрижи да осигури пазар, защото ние насила няма на кого да го дадем. Принуждаваме се да го даваме на цените на кравето мляко на 0,60  лв. 1 лв. и под тях само и само да докажем реализация на някакво мляко, за да можеш да получим една субсидия, която с едната ръка я взимаме с другата я даваме“ , възмущава се архимандрит Йосиф.

Въпреки проблемите, той все още не се отказал. Добрата грижа му се отплаща макар и морално, а не финансово. Неговите биволици Руска и Русалка печелят награди. Със своите 19,5 л. млечност дневно те бяха отличени на миналогодишното Животновъдно изложение край Сливен.

Яна Дамянова

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини