Предстоят приеми на проекти за инвестиции в лозаро-винарския сектор

Винарските предприятия са изкупили над 84 хил. тона грозде, като прибирането на късните червени сортове продължава

Предстоят приеми на заявления по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. Това стана ясно на среща на министъра на земеделието и храните Георги Тахов с представители на бранша, която се проведе в МЗХ. По интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя” приемът започва от 15 октомври 2024 г., като определеният за приема бюджет е 15,6 млн. лв.

От 1 до 15 декември ще се проведе прием по двете промоционални интервенции „Информиране в държавите членки“ и „Популяризиране в трети държави“, а по интервенциите “Инвестиции в лозаро-винарския сектор и инвестиции в екологични съоръжения” заявления ще се подават от 15 януари до 15 февруари 2025 г.

Близо 200 млн. лева е бюджетът за инвестиции в лозаро-винарския сектор по СПРЗСР 23-27 г.

По информация на Държавен фонд „Земеделие“, по вече проведените приеми за сектора през 2024 г. за инвестиции, преструктуриране и застраховане на реколтата, до момента са изплатени над 14,2 млн. лева.

Участниците в срещата обсъдиха актуалната ситуация с гроздобера и предизвикателствата пред сектора с оглед състоянието на пазара на вино в Европа.

„Инструментите за управление на риска, иновациите и засилването на позициите на българските вина на международния пазар са основните въпроси, свързани с бъдещето на сектора“, заяви министър Тахов. Той запозна браншовите организации с предприетите до момента стъпки от МЗХ за възстановяването на хидромелиоративната инфраструктура и увеличаване на поливните площи.

Франция изкоренява почти 100 000 ха лозя

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното за тазгодишната реколта към 4 октомври, изкупеното грозде от винарските предприятия е 84 418 660 кг. Заради високите температури гроздоберът започна по-рано в сравнение с предходни години и се очаква да приключи по-рано, но все още кампанията продължава с брането на късните червени сортове. През 2023 винарските изби са изкупили общо 93 047 805 кг грозде.

На срещата стана ясно, че расте интересът на българските компании към участие в международното изложение „Провайн“. За събитието през март 2025 г. в Дюселдорф за  участие са одобрени 33 български винарни, като е предвидено щандът да бъде разположен на 216 кв. м.

В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Янислав Янчев и Деян Стратев и изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини