Всяка година в ЕС се губят около 1 милиард тона почва от ерозия

Това води до загуба на селскостопанска продукция в размер на 1,25 милиарда евро годишно

Предстои на 5 и 6 декември в Нов български университет да се проведе Научна конференция с международно участие на тема: „Екология и агротехнологии – Фундаментална наука и практическа реализация – бизнес модели за подобряване здравето на почвата“.

Заедно с това ще се отбележи и Световният ден на почвата, казаха от организатора – Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.

Най-важният актив на земеделеца е здравата почва

Партньори на събитието са ФНТС – Научно-технически съюз на специалистите от земеделието и Българско почвоведско дружество.

Почвата е жизненоважен природен ресурс, който осигурява основни екосистемни услуги, свързани със снабдяването с вода и хранителни вещества, регулирането на климата, биоразнообразието и секвестирането на въглерода. Реалността показва, че почвите са под антропогенен и климатичен натиск.

ФАО: Здравата почва е в центъра на устойчивата агрохранителна верига

Между 60% и 70% от почвите в Европа и около 1/3 по света са засегнати от деградация

и държавите трябва да възприемат подходи за   устойчиво развитие и управление на този ограничен, незаменим и невъзобновим природен ресурс, казват от института.

Агр. Христо Николов: Почвите в България се изтощават със заплашителна скорост

Според статистиката

всяка година в Европейския съюз се губят около 1 милиард тона почва от ерозия, което води до загуба на селскостопанска продукция в размер на 1,25 милиарда евро годишно

Почвите са засегнати също от намаляване на органично вещество, замърсяване, загуба на биологично разнообразие, уплътняване и запечатване, в резултат на неустойчиво земеползване и управление, както и прекомерна експлоатация и урбанизация.

Днес най-важни ще бъдат технологиите, които помагат за тяхната защита, а голям дял от това се пада на земеделските производители.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини