Всички задължителни законоустановени изисквания – ЗИУ излязоха днес в „Държавен вестник“

Ръководството за прилагане на ЗИУ, което обхваща периода 2023-2027 г. е публикувано днес и в него присъстват всички изисквания към земеделските производители, които трябва да спазват, за да получават подпомагането си. Това обхваща и директните плащания, и всички видове интервенции под формата на директни плащания или годишни плащания, както и интервенции в областта на развитие на селските райони.

Правилата за прилагане и контрол на предварителните условия са установени в методика  за прилагане на предварителните условия, която беше утвърдена със Заповед № РД-09-952 от 5.09.2024 г. на министъра на земеделието и храните, която заповед в момента се оспорва пред съда от земеделски производител заради незаконосъобразно според него правно определяне на вината при неизпълнение на даден ангажимент.

Ръководството включва насоките и правилата за прилагане на ЗИУ в земеделската дейност.

За периода 2023 – 2027 г. земеделските стопани трябва да прилагат 11 ЗИУ.

ЗИУ 1 обхваща политиката за водите

ЗИУ 2  касае опазване на водите от замърсяване с нитрати от селскостопански източници

ЗИУ 3 засяга опазване на дивите птици и техните местообитания

ЗИУ 4 е за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна

ЗИУ 5  обхваща законодателството за храните и фуражите

ЗИУ 6  забранява употребата на определени субстанции с хормонално или тиреостатично действие и на бета-антагонисти в животновъдството

ЗИУ 7 въвежда ограничения при използването на продукти за растителна защита

ЗИУ 8 налага действия за постигане на устойчива употреба на пестициди

ЗИУ 9 се състои от минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на телета

ЗИУ 10 е от минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине

ЗИУ 11 – тук са минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на селскостопански животни

При ЗИУ 1  стопаните те трябва да имат разрешение за водовземане  или договор с „Напоителни системи“ ЕАД, да имат разрешение и документ по Закона за правление на отпадъците (ЗУО) при оползотворяването на утайки в земеделието, ако това е приложимо в тяхната дейност. Трябва да подържат нивото на хранителните елементи в почвата в рамките на оптималното, като внасянето им с торовете трябва да балансира техния износ.

Нормите за торене с фосфор следва да се определят след извършване на агрохимичен анализ на почвата и анализ на органичния тор, като се използва софтуер за изчисляване на баланса на азота и фосфора съгласно „Практическо ръководство за същността на баланса на азота и фосфора на ниво ферма“ на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.

Посочено е къде не се допуска оползотворяване на утайки върху  ливади, пасища или площи, засети с фуражни култури, когато се използват за паша, и други.

Оползотворяването на утайки в земеделието ще е допустимо само при наличие на разрешение, за издаването му потребителите на утайки предоставят на БАБХ информация и резултати от анализи за почвата от местата, където ще се оползотворяват утайките.

Ежегодно до 31 март на текущата година потребителите на утайки подават декларация до директора на РИОСВ.

При ЗИУ 2 общите задължения за недопускане на замърсяване на водни обекти с нитрати от земеделските стопани произтичат от нормативна уредба в областта на водите – това е Програмата от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници.

Земеделските стопани са длъжни да не допускат замърсяване на повърхностните и подземните води в нитратно уязвимите зони.

При употребата на азотосъдържащи органични и минерални/неорганични торове, с цел опазване на водите от замърсяване с нитрати, им се налагат конкретни ограничения и забрани в чувствителните периоди и райони.

Определя се как се определят нормите за торене с азот с таблици

При ЗИУ 3 когато земеделското стопанство попада в границите на защитена зона за опазване на дивите птици съгласно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), земеделският стопанин трябва да спазва доста  забрани и ограничения, включени в заповедта за обявяване и плана за управлението й, в случаите, когато има приет такъв.

При ЗИУ 4  когато земеделското стопанство попада в границите на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, земеделският стопанин спазва забраните и ограниченията, включени в заповедта за обявяване и плана за управлението й, в случаите, когато има приет такъв.

При ЗИУ 5  за законодателството в областта на храните, има твърде много конкретни забрани за храни и фуражи.

При ЗИУ 6 е подробно описано какви са забранените или неразрешени фармакологично активни субстанции при животни, вещества с хормонално и тиреостатично действие и бета-антагонисти и др., чиято употреба е забранена

При ЗИУ 7. земеделските стопани при земеделската си дейност трябва да използват само разрешени ПРЗ, при  спазване на условията и обхвата, при които са разрешени и посочени върху етикетите.

При опазването на растенията и растителните продукти земеделските стопани трябва да прилагат принципите на добрата растителнозащитна практика:

При ЗИУ 8 е обяснено как стопаните да осъществяват правилно боравене със и съхранение на ПРЗ и празни опаковки, както и прилагане на мерки за измиване и почистване на оборудването след употреба на ПРЗ. При липса на оборудване за прилагане на продукти за растителна защита в стопанството се изисква договор за външна услуга с правоспособен оператор.

При ЗИУ 9   земеделските стопани трябва да спазват забраната за отглеждане на телета, да осигурят индивидуалните боксове за телета до 8-седмична възраст да разполагат с перфорирани прегради, които позволяват телетата да имат визуален и осезаем контакт помежду си, и да съответстват на изискванията за ширина и дължина.

При ЗИУ 10. са изредени всички условия за  отглеждане на свине за развъждане или за угояване.

При ЗИУ 11 са вкарани всички изискванията за защита и хуманно отношение при отглеждане на селскостопански животни и какво трябва да осигурят стопаните.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини