Въпросът за царевицата става все по-важен за Китай с нарастващия просперитет на населението

Царевицата, а не оризът или пшеницата, е най-важната култура в Китай и ако икономиката продължи да расте и жизненият стандарт се повишава, жителите на страната ще ядат повече месо, а животновъдната индустрия ще има остра нужда от фуражна царевица.

Агропромишленият комплекс на КНР се развива бързо и обръща специално внимание на царевицата – както на селекцията, така и на иновативните методи за отглеждане с инструменти за дигитализация. Целта е да се намали разликата в добива на реколтата, получена в Китай и например в САЩ. Североизточен Китай, който отглежда 40% от общата реколта от царевица в страната, има добиви, които са с около две трети или три четвърти по-ниски от царевичния пояс на САЩ. Освен това, с нарастващите добиви от царевица, Китай трябва да увеличи мрежата си за съхранение на зърно, като се има предвид увеличаването на вътрешното производство и вноса.

В Китай потреблението на царевица ще се увеличи от 223 милиона тона на 235 милиона тона в периода 2024-2025 г., казаха анализатори от Отвъдморската селскостопанска служба на САЩ (FAS). Цените на царевицата в Китай паднаха до тригодишно рекордно ниско ниво през първите седем месеца на 2024 г. и се очаква да останат ниски през годините: „По-ниските цени на царевицата също ще допринесат за увеличаване на използването й в преработвателния сектор в сравнение с предходни години“.

През първите седем месеца на 2024 г. степента на използване на капацитета на предприятията за преработка на царевица се е увеличила от 53% на 61%. През 2024-25 г. се очаква индустрията за преработка на царевица да покаже увеличение на рентабилността поради по-ниските цени на царевицата.

„Прогнозата за производството на царевица през 2024-2025 г. е 293 милиона тона, малко по-ниска от предишните оценки поради наводненията, но все пак по-висока от предходните години. Вносът се оценява на 20 милиона тона, което е с 1 милион тона по-малко от септемврийската оценка на USDA. Китайското правителство насърчава растежа на местното производство и наскоро стартира кампания за увеличаване на капацитета за производство на зърно с 50 милиона тона до 2030 г.“, се отбелязва в аналитичния преглед.
Ч

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини