Важно за фермерите: Настъпват периодите за покривни и междинни култури

Земеделските стопани, които сами са произвели

органичните подобрители трябва да представят доказателства

При екосхемата за запазване на почвения потенциал право на подпомагане ще има за  насърчаване на зелено торене и органично наторяване. Земеделски стопани трябва да прилагат в своите стопанства заедно или поотделно определени земеделски практики, сред които са  непроизводствени междинни култури или покривни култури с последващо зелено торене.

Ще могат да бъдат използвани и външни органични подобрители на почвата съгласно план за управление на хранителните вещества, изготвен от агроном, по

образец.

Покривните култури трябва да бъдат налични на полето поне в периода от 15 октомври на годината на кандидатстване до 15 февруари на следващата година.

Междинните култури трябва да са налични на полето поне в периода от 1 октомври до 1 декември на годината на кандидатстване и да се използват за последващо зелено торене.

Междинните или покривни култури трябва да

се използват за последващо зелено торене, което ще може да става чрез заораване, валиране, естествено измръзване или друг метод на механично

терминиране на културата по избор на земеделския стопанин.

В периода на отглеждане на междинните или покривните култури не трябва да се прилагат изкуствени торове и продукти за растителна защита.

Внасяне на хранителни вещества в почвата

При внасяне на хранителни вещества в почвата чрез използването на външни органични подобрители на почвата могат да се ползват подобрители, получени чрез процес на аеробно  или анаеробно третиране от отпадъчна биомаса и такива, които са получени чрез процес на биологично третиране от отпадъчна биомаса чрез червеи. Ще могат да бъдат и подобрители, получени чрез процес на термално третиране от отпадъчна биомаса, както и чрез използване на нискоемисионни техники за прилагане на оборски тор . Позволени са и органични подобрители на почвата, органични торове, органо-минерални торове, микробиални торове, обработен оборски тор и/или растителни биостимуланти.

Размерът на помощта по практиката ще се определя за толкова заявени и допустими за подпомагане хектари, за колкото е доказан внесен подобрител в заявените площи

и не по-малко от 10 % от потребностите на съответната култура съгласно плана за управление на хранителните вещества.

Няма да се подпомагат площи, при които общото

количество N (азот) на хектар надвишава 150 кг.

 Доказването на вложените обеми подобрител трябва да се доказва чрез разходооправдателни документи и дневници за проведените растителнозащитни

мероприятия и торене за вложени подобрители на съответния парцел.

 Земеделските стопани, които сами са произвели

органичните подобрители, вместо

разходооправдателни документи следва да представят становище от съответната областна дирекция по безопасност на храните за завършен процес по аеробно или анаеробно третиране на оборски тор. Ще могат да представят и доказателства за лицензирана площадка за третиране на отпадъци със съответните кодове, или доказателства за наличието на растителни остатъци след термична обработка. Може и да бъдат регистрирани за производство на органични торове и подобрители на почвата, компостиране, преобразуване в биогаз.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини