Идва време за тежки сметки за Бюджет 2025

Бюджет 2025 се очертава меко казано напрегнат, в момент, когато  България е на прага на поредни парламентарни избори и се управлява от служебен кабинет.

Дебат с парламентарно представените партии за това какви мерки и реформи да се заложат се задава почти веднага, защото срокът за внасяне в парламента на бюджета за догодина е 31 октомври.

Страната трябва да запази финансовата си стабилност и да не изпусне шанса си за еврозоната, тъй като се очаква да отговори на критерия за ценова стабилност до декември. Това стана ясно на брифинг на служебния финансов министър Людмила Петкова преди дни, както и фактът, че има риск дефицитът догодина да е много над позволените 3% от БВП.

Според Петкова се очаква диалог с парламентарно представените политически сили и едва тогава ще може да се представят параметрите на проекта за държавен бюджет за 2025 г.

При европарите, които включват и средствата по Плана за възстановяване (ПВУ), тенденцията е променлива. Досега България е получила само едно плащане от 2.6 млрд. лв. през 2022 г. Оттогава държавата не може да изпълни ангажиментите си, за да получи второ плащане, което е за 1.277 млрд. лв. И дали ще се случи зависи от парламента.

Според финансовото ведомство разходите за последните три години растат със значително по-бърз темп от приходите на държавата и натежават парите за персонал, пенсии, социални и здравни плащания и за издръжка. Например разходите за персонал през 2022 г. са били 14.6 млрд. лв., а през тази година те вече са нараснали до 18 млрд. лв. За същия период разходите за социални и здравни осигуровки растат от 25.7 млрд. лв. на 34.9 млрд. лв. Вече се изпълнява и инвестиционна програма от 7 млрд.лв. за общините, по която плащанията се очертава да са основно през 2025 и 2026 г.

При тези условия, налагащи затягане на колана, ще се формира и бюджетът за земеделие, от който ще зависят някои от плащанията към земеделските производители

Ако бъдат предвидени – добре, но ако не присъстват в бюджета, отново могат да се очакват недоволство и протести. Така че се очаква да видим как сектор земеделие ще успее да защити своя бюджет и какъв ще е той.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини