Рентабилността на основните земеделски култури в Украйна през 2023 г. надхвърли прогнозата

Украинската аналитична компания Agrohub проведе проучване на рентабилността на отглеждането на земеделски култури от десетте най-големи местни холдинга, които обхващат площ от 1,7 милиона хектара в 7 региона на Украйна. Според него действителната EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценка, рента и амортизация) на основните култури в Украйна през 2023 г. се оказа по-добра от очакваното и достигна 129 долара/ха, докато в началото на годината беше прогнозирана на 94 долара/дка, а през 2022 г. беше само 47 долара/ха.

Рентабилността на царевицата се увеличи най-много – до 38 долара/дка, въпреки че в началото на годината се очакваше тя да бъде нерентабилна и да има EBITDA от -47 долара/дка. През 2022 г. тази култура беше най-нерентабилна с EBITDA -$227/ха.

За рапицата EBITDA надхвърли прогнозата ($155/ha) с 32% и възлиза на $228/ha, а за слънчогледа надхвърли прогнозата ($111/ha) с 33% и възлиза на $165/ha.

В същото време за пшеницата и соята показателите за EBITDA почти не се различаваха от прогнозата, тъй като основните обеми на тези продукти бяха продадени през 2023 г., така че за соята EBITDA възлиза на 378 долара/дка, а пшеницата стана нерентабилна с EBITDA -101 долара/ха.

Това увеличение на рентабилността се дължи на увеличение на реалните цени на селскостопанските продукти спрямо прогнозата с 3.3%, по-специално цените на царевицата – с 6.3%, рапицата – с 5.2%, слънчогледът – с 4.3%, пшеницата – с 0.8%, докато цените на соята намаляват с 0.2%.

„Увеличението на цените се улеснява от стабилната работа на морския зърнен коридор, който замени износа по сухопътни маршрути със скъпа логистика. Освен това през третата година от войната производителите се адаптираха към настоящата ситуация и започнаха да планират производствените разходи по-оптимално“, смятат от Agrohub.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини